Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτικές αρχές εντοπίζουν συνεχώς περιπτώσεις που δηλώνονται χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο τα πραγματικά τους έξοδα είναι πολύ υψηλότερα. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως δεν πρόκειται μόνο για φορολογούμενους που πέφτουν στη «φάκα» των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά για τρανταχτές περιπτώσεις που παρουσιάζονται φτωχοί, αλλά φαίνεται πως ζουν μια ιδιαίτερα άνετη ζωή.
Η τεχνητή νοημοσύνη
Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους ελέγχους παίζει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που έχει μπει στη ζωή του φοροελεγκτικού μηχανισμού της χώρας. Το ΑΙ μπορεί να αναλύσει τεράστια δεδομένα που προκύπτουν από τους εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει πλέον η ΑΑΔΕ, αλλά και από μια σειρά από άλλες πηγές.
Αυτές μπορεί να είναι είτε τραπεζικές συναλλαγές είτε ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας συμπεριφορικά προφίλ. Σε αυτά ελέγχονται ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρισμένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.
πηγή: mononews