Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Αβραμόπουλος: 10 μέρες διορία για να μην καταρρεύσει η Σένγκεν

Για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης όλου του συστήματος της Σένγκεν, αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία τις επόμενες 10 μέρες, προειδοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

«Τις επόμενες 10 μέρες, χρειαζόμαστε απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως όλο το σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο έλληνας Επίτροπος, ενώ ζήτησε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών λύσεων που έχουν συμφωνηθεί και τόνισε ότι δεν είναι ώρα για μη συντονισμένες ενέργειες.

Για την Ελλάδα είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει τις υποχρεώσεις της, αλλά «χρειάζεται επίσης τη βοήθειά της Ένωσης για να αυξήσει σημαντικά τις ικανότητες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών». Τόνισε δε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Απευθυνόμενος σε όσους, όπως είπε, πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις, επειδή μια ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, διεμήνυσε ότι οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που θέτουν προσκόμματα στην ευρωπαϊκή προσέγγιση, ενώ καταδεικνύοντας την κρισιμότητα των στιγμών, υπογράμμισε: «Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Οι δηλώσεις του κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα με αυτές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια και τις αντοχές της Ευρώπης, ενώ εξήρε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης. Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι ένας πιθανός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δε θα σημάνει τη λύση στο πρόβλημα, αφού για τη διεθνή και ευρωπαϊκή αυτή πρόκληση απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με επιμερισμό των βαρών από όλα τα κράτη-μέλη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων