Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Αβραμόπουλος: «Η χειρότερη κρίση προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με τη «χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» βρισκόμαστε αντιμέτωποι δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτριος Αβραμόπουλος. Η Ευρώπη οφείλει να υποδεχθεί με τρόπο αξιοπρεπή και πολιτισμένο τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο, σημείωσε.
Η Ευρώπη είναι οικοδομημένη πάνω «στην αρχή της αλληλεγγύης με αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», δήλωσε ο επίτροπος.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα επείγουσα την κατάσταση χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία και δήλωσε ότι «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε (…) είναι να οργανώσουμε το σύστημά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με τρόπο αξιοπρεπή, πολιτισμένο και ευρωπαϊκό».
Πάντως όπως ο ίδιος επεσήμανε, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου των μεταναστών, τέτοιου μεγέθους που μόνο στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο είχε ξαναδεί ο κόσμος. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 150.000 εισερχόμενοι.

Διέλυσε δε πολλά σημεία κριτικής κατά της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα καθώς σημείωσε ότι «Αντίθετα με το ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η Ελλάδα τηρεί όλες τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και δακτυλοσκόπησης. Η δε συνακόλουθη επιβάρυνση των ελληνικών υπηρεσιών στα σύνορα, είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί την άμεση συνδρομή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση με ενημέρωσε για την κατάθεση δύο αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης την προηγούμενη εβδομάδα, ενός από το Λιμενικό Σώμα (ύψους 2,8 εκατ. ευρώ) και ενός από την Υπάτη Αρμοστεία από κοινού με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών (ύψους 2,7 εκατ. ευρώ)» σημείωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη για την άμεση έγκριση και εκταμίευση των συναφών κονδυλίων, καθώς και την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων που θα ακολουθήσουν στις αμέσως επόμενες μέρες, όπως αναφέρει το ethnos.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img