«Με τη σκέψη και την καρδιά πάντα στην Ελλάδα μένω Βρυξέλλες», τιτλοφορείται η συνέντευξη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην «Ελευθερία του Τύπου».
«Πάντα ολοκληρώνω τη θητεία μου και την αποστολή μου. Το ίδιο θα κάνω και ως Ευρωπαίος επίτροπος», απαντά ο κ. Αβραμόπουλος στο ερώτημα «Βρυξέλλες ή επιστροφή στην Ελλάδα και Κοινοβούλιο». Προσθέτει πως είχε την τιμή να του εμπιστευθεί η Ευρώπη τη διαχείριση δύο θεμάτων που έχουν εξελιχθεί στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας και πως η ευθύνη που έχει αναλάβει είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας. «Συνεπώς, με τη σκέψη και την καρδιά πάντα στην Ελλάδα, μένω Βρυξέλλες», τονίζει.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ως προς τα εθνικά θέματα ότι «θα έπρεπε να είναι πεδίο συναίνεσης», καθώς «εκεί δεν χωρούν κομματικές διαφορές» και πως «είναι προϋπόθεση η εθνική συνεννόηση για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλά για το «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού ανταμείβονται», που εκπέμπεται από την ΕΕ μετά το πρόσφατο Eurogroup και την ανακοίνωση εξόδου της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, «επαναφέρουν την απαραίτητη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία». Υπογραμμίζει ότι «η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2017 και το 2018, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Επισημαίνει τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν κάνει Ευρώπη και Ελλάδα στο μεταναστευτικό, ότι έχουν αποτελέσματα πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και πως στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών βελτιώνονται. Θέτει θέμα αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, λέγοντας ότι είναι προτεραιότητα του Δουβλίνο II. Και υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, έχει για όλους την ίδια έννοια».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αν ήταν η τελευταία ευκαιρία, αναφέρει πως είναι λυπηρό ότι δεν κατέληξε σε μια καλή συμφωνία, που θα έδινε τέλος σε ένα ζήτημα που από μόνο του συνιστά και το κλειδί για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημειώνει τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, επισημαίνει ότι θα επιτάχυνε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, για να καταλήξει: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν έκλεισε η πόρτα αυτή».
«Σε αυτό μπορεί να απαντήσει η νέα σκοπιανή ηγεσία, που έχει δώσει δείγματα ρεαλισμού και μετριοπάθειας», απαντά στο ερώτημα αν είναι η ώρα της λύσης, και σε ποια βάση, στο Σκοπιανό. Τονίζει ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς και πώς όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας έστελνε θετικά μηνύματα, σε αντίθεση με τις εξάρσεις εθνικισμού που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν.