Στα 22,60 ευρώ θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων AXIA.
Μάλιστα το upside με αυτόν τον προσδιορισμό είναι στο 90% (η διαφορά της πρόβλεψης από τα σημερινά επίπεδα), ενώ οι αναλυτές της επαναλαμβάνουν τη σύσταση τους για αγορά.
Σύμφωνα με την AXIA ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν έχει ακόμα απεικονιστεί στην τιμή της μετοχής, εκτιμώντας με τον τρόπο αυτό τα περιθώρια ανόδου και ιδίως μετά την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου της εισηγμένης για την περίοδο 2024 – 2026.
ΔΕΗ και RWE κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά έργα ισχύος σχεδόν 1GW στη Δυτική Μακεδονία
Οι ΑΠΕ
Όπως αναφέρει σε report η ΑΧΙΑ το επικαιροποιημένο business plan έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της ΔΕΗ. Η στρατηγική προτεραιότητα της είναι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής, έχοντας πλεόν στο «κάδρο» και τη Ρουμανία.
Οι αναλυτές της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων αναφέρουν τα κυριότερα σημεία του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδίου που δείχνει ότι πίσω από το capex των 4 δισ. ευρώ έρχεται η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και υδροηλεκτρικών ισχύος 8,9 GW έως το 2026, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ είναι στα 18 GW.
Τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πρόγραμμα της περίοδο 2023 – 2026 κατευθύνεται στα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, αυξάνοντας τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση στα 5,1 δισ. ευρώ το 2026 από 4,1 δισ. ευρώ σήμερα.
Αναφορά γίνεται και στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης το οποίο προβλέπει τον τερματισμό των λιγνιτικών μονάδων το 2026 με αποτέλεσμα το 52% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2026 να προέρχεται από ΑΠΕ και το 30% από φυσικό αέριο.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Σύμφωνα με την AXIA η ΔΕΗ αναμένεται να γεννά EBITDA 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα ετήσια αποτελέσματα), ενώ το 37% των EBITDA θα προέρχεται κατευθείαν από την ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ.
Οι προοπτικές της γεωγραφικής επέκτασης της ΔΕΗ, λένε οι αναλυτές της AXIA, είναι ένα ρίσκο καθώς αυτή θα αφορά τις διασυνδεδεμένες περιοχές της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Βέβαια με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη θα βελτιστοποιήσει τις ροές ισχύος και θα διευρύνει περαιτέρω το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο.
Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος που επιστρέφει μετά από χρόνια και αφορά στα κέρδη του 2023 εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 35% με 55% τα επόμενα χρόνια.
Η AXIA προβλέπει ότι η απόδοση της τιμής της μετοχής στο μέλλον θα πρέπει να κινηθεί ώστε να αντανακλά το αυξανόμενο, πιο προβλέψιμο και πιο «πράσινο» προφίλ ταμειακών ροών του ομίλου.
Πηγή ot.gr