H ΑΧΙΑ αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες σε νέο report με τίτλο «Greek Banks: Beautuful things» (κοινώς… ομορφιές ) και εκτιμά ότι η χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου θα είναι ο διαφοροποιητικός παράγοντας που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη δυναμική. Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για όλες τις τράπεζες με υψηλότερες τιμές στόχους τα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) για την Alpha Bank, τα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ) για τη Eurobank, τα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα και τα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) την Piraeus.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη στο +20%, ενώ ο κλάδος οδηγείται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κινείται προς την κατεύθυνση βιώσιμων αποδόσεων. «Η άποψη της είναι ότι η καλή επίδοση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις της βλέπουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα παραμείνουν ανθεκτικά παρά τις μειώσεις των επιτοκίων, η εξυγίανση των ισολογισμών θα συνεχιστεί, καθώς το κόστος κινδύνου αποκτά δυναμική. Όσον αφορά το κόστος κινδύνου, οι τράπεζες θα πρέπει να ξεπεράσουν εύκολα τα επιχειρηματικά σχέδια λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων.
Η βασική αλλαγή που εισάγει η ΑΧΙΑ είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Μετά το πράσινο φως από τη ρυθμιστική αρχή για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε διανομή μερισμάτων, οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω ενός συνδυασμού, τόσο της αύξησης της αξίας, όσο και των αυξημένων ποσοστών διανομής σε συνδυασμό με πιθανές επαναγορές.
Τα πλεονάζοντα κεφάλαια μπορεί να αξιοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε χαρτοφυλάκια που αποδίδουν εκ νέου, της συμμετοχής σε διασυνοριακές κοινοπραξίες, της πραγματοποίησης συμπληρωματικών εξαγορών σε βασικές αγορές, της επιτάχυνσης της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φορολογικών πιστώσεων (DTC), της δημιουργίας κοινοπραξιών ή της επένδυσης σε επιχειρήσεις fintech για σκοπούς διασταυρούμενων πωλήσεων.
Τέλος, σημειώνει η ΑΧΙΑ ότι οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν το χάσμα αποτίμησης έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών σε βάση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TE), και διαπραγματεύονται με 0,67 φορές, κατά μέσο όρο, έναντι 0,70 φορές για τις τράπεζες στην Ευρώπη για αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 13,5% για το 2025 για τις εγχώριες τράπεζες έναντι 12,9% των ομοειδών της ΕΕ.
Όσον αφορά τους καθοδικούς κινδύνους, αναγνωρίζει ότι η αύξηση των χορηγήσεων θα μπορούσε να συνεχίσει να επηρεάζεται από το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών από τις μεγάλες επιχειρήσεις, εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πλεονάζουσες καταθέσεις τους ή να στρέφονται στις κεφαλαιαγορές τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, τα τοπικά πρωτοσέλιδα υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν τα τέλη και τις προμήθειες στις συναλλαγές, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα έσοδα, αν και πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος αυτός θα είναι μικρός. Άλλοι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την εξυγίανση των υπολοίπων, πρόσθετη πίεση στο NII από το κόστος χρηματοδότησης, ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και πολιτική αστάθεια που εισάγεται από την Ευρώπη.
Πηγή newmoney.gr