“Κύμα” μαζικών συνταξιοδοτήσεων – κυρίως από το Δημόσιο – προκαλούν οι επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1/1/2015 και τυχόν νέες ανατροπές που έχει ζητήσει η τρόϊκα να αποφασιστούν έως το τέλος του χρόνου).
Όπως αναφέρεται στην Ημερησία, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 62,5% καθώς έχουν αποχωρήσει 13.000 έναντι 8.000 πέρυσι και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 23.000 – 24.000 έως το τέλος του χρόνου, κατ’ αντιστοιχία με τις αποχωρήσεις που είχαν καταγραφεί το 2010, χρονιά αλλαγών – και τότε – στο Ασφαλιστικό.
Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αποχωρούν είναι υπάλληλοι με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία καταβολής της σύνταξης από τα Ταμεία και προέρχονται τόσο από το στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, εκπαίδευση, υγεία κ.α) όσο και από Ν.Π.Δ.Δ.
“Η έξοδος επιταχύνεται υπό το φόβο του εγκλωβισμού στην εργασία όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί ότι δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα δικαιώματα” εξηγούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόσθετος λόγος, ειδικά για το Δημόσιο, είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο μισθολόγιο. Ειδικά για το Δημόσιο υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα ξεπεράσουν τους “εν ενεργεία” με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα επίπεδα των συνταξιοδοτικών παροχών (επικουρική σύνταξη και το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου) για όλους, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους “νέους” που ωθούνται στην έξοδο.
Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους νέους συνταξιούχους, από το Σεπτέμβριο του ’13 και μετά, είναι άγνωστο και το ποσό του εφάπαξ το οποίο θα εισπράξουν σε βάθος χρόνου (ενδεχομένως σε…δόσεις) με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας που εξακολουθούν να αρνούνται να εκδώσουν για κάθε Ταμείο χωριστά οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.