Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Αδιαφανές «κούρεμα» καταγγέλλουν οι κλινικές

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είναι το δευτεροβάθμιο σωματείο-Ομοσπονδία που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ιδιωτικών Κλινικών που λειτουργούν στην χώρα.
Σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ένωσης, καταγγέλλουν πως ο υπουργός Υγείας με αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο εισηγήθηκε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «κούρεμα» επί των Οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές που χρονολογούνται από τα έτη 2005-2011 με ποσοστά που αγγίζουν και το 50% ανάλογα τις περιπτώσεις.

Εξηγούν ότι παρότι επιχειρείται να επικοινωνηθεί ότι τα ποσοστά για τις ιδιωτικές κλινικές είναι 8% και για τους άλλους παρόχους μέχρι 15%, αποκρύπτεται ότι με την προσθήκη του άρθρου 6, το πραγματικό ποσοστό «κουρέματος» προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική.

Το σημαντικό στην επιστολή είναι αυτή η τελευταία παρατήρηση. Ποιο είναι δηλαδή το κριτήριο με βάση το οποίο θα αποφασίζεται η κατά περίπτωση περικοπή των οφειλών; Δεν ανοίγει ένα τεράστιο «παράθυρο» για αυθαιρεσίες αφού για μια κλινική μπορεί να περικόπτεται το 8% των οφειλών της και σε άλλη το 30%; Τέτοιες πρακτικές δεν θα οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς αποφασίζεται το ένα ποσοστό κουρέματος ή το άλλο κι αν ενδεχομένως υποκρύπτονται συναλλαγές κάτω απ’το τραπέζι με υπηρεσίες του Υπουργείου;

Οι «κλινικάρχες» δεν είναι άγιοι. Το πάρτι ήταν μεγάλο και τα λεφτά πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η όποια ρύθμιση των οφειλών προς αυτούς μπορεί να δημιουργεί «γκρίζες ζώνες». Τώρα που το θέμα είναι σε γνώση και του πρωθυπουργού, θα πρέπει να δώσει τις σχετικές εντολές στον Υπουργό υγείας ώστε τα «παράθυρα» που άνοιξαν να κλείσουν πάραυτα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων