Τετάρτη 29 Μαΐου γύρω στα μεσάνυχτα με 74 ψήφους υπέρ και 45 κατά οι βουλευτές της 21ης Κνεσέτ ψήφισαν τη διάλυση του Κοινοβουλίου Ισραήλ.
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται τόσο στις ιδιαιτερότητες του ισραηλινού κοινοβουλευτικού συστήματος αλλά και στην απίστευτη επιμονή του Μπένζαμιν Νετανιάχου να κρατηθεί στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα.
Με αυτά τα λόγια η γαλλική «Le Mοnde» σχολίασε την είδηση ως προς την πλήρη αποτυχία του Μπένζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση με διάφορες συμμαχίες, που ανήκουν κυρίως στην ακροδεξιά πτέρυγα του ισραηλινού πολιτικού σκηνικού.
Τον Απρίλιο ο Νετανιάχου έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, κατέλαβε τις 35 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, παρά τη φημολογία για το ενδεχόμενο να προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής Δεξιάς διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει την έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».
Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του κράτησαν εβδομάδες, ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θρησκευτικών κομμάτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με τα οποία σκόπευε να συνεργαστεί.
Οι νέες εκλογές εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.
Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά να δώσει στον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν τη σκυτάλη προκειμένου να αναθέσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.
Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την εξέλιξη πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει και τις νέες πρόωρες εκλογές. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει μια «σαφή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μας φέρει τη νίκη», προσθέτοντας πως «θα νικήσουμε (…), ο λαός θα νικήσει».