Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Αδήλωτα… ή αδέσποτα;

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, στη Νέα Υόρκη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, χαρακτήρισε ως εξαιρετικώς επιτυχημένη τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων επειδή απέφερε φορολογικά έσοδα  ύψους 711 εκατομμυρίων.

Βεβαίως, τα αδήλωτα εισοδήματα είναι πολλά δισεκατομμύρια, εντός και -κυρίως- εκτός Ελλάδος. Έσοδα ύψους 711 εκατομμυρίων είναι απλώς αστειότητα σε σχέση με αυτά που θα είχαμε αποκομίσει από μια ριζοσπαστική λύση, όπως μια πλήρης αμνηστία με μόνη υποχρέωση την αγορά ομολόγων μιας νέας αναπτυξιακής-επενδυτικής τραπέζης, όπως σε ανύποπτο χρόνο έχω προτείνει.

Δυστυχώς, είναι μάλλον αργά για μια τέτοια έξυπνη και αληθώς αναπτυξιακή επιλογή. Πλέον, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας -που απαγορεύουν την διαρκή παράταση του ορίου παραγραφής- εξέλιπε κάθε κίνητρο για «νομιμοποίηση» αδήλωτων («μαύρων» ή όχι μικρή σημασία έχει…) εσόδων.

Στο βωμό του λαϊκισμού, της ιδεοληψίας και της ανικανότητος τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να επαναφέρουν στη χώρα πολύτιμα κεφάλαια και να επανεκκινήσουν την οικονομία αξιοποιώντας τις δικές μας εθνικές δυνάμεις!

Με τις υγείες μας και ας χαιρόμαστε μαζί με τον μονίμως γελαστό κ. Πιτσιλή…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων