Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Χωρίς συμφωνία στα μέτωπα των κόκκινων δανείων, και του Ασφαλιστικού, θα ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων . της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, προκειμένου έως το Σάββατο να υπάρξει το πλαίσιο της συμφωνίας για τα 13 προαπαιτούμενα.
Μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στόχος όλων των πλευρών είναι, το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως την Τρίτη και η δόση του 1 δις να εκταμιευτεί έως την άλλη Παρασκευή.
Για την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία σημαίνει «διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, επαναλαμβάνοντας ότι τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και η διαχείριση των στεγαστικών δανείων θα συζητηθούν το Ιανουάριο και θα έρθει άλλη ρύθμιση.»
Αντίστοιχα κορυφαία πηγή, αναφέρει ότι ως παράδειγμα είναι το κυπριακό μοντέλο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η βασική διαφωνία αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.
Επιπροσθέτως, εξετάζεται τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή να είναι 12 αντί για 13, με τα «κόκκινα» δάνεια να μένουν εκτός και να συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου μαζί με το Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Και αυτό καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κύρια διαφορά αποτελεί η απαίτηση των δανειστών στο «καλάθι» με τα δάνεια προς πώληση σε ξένα funds να μπουν πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά, καταναλωτικά καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος φαίνεται ότι έχουμε λευκό καπνό για συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν να ελέγχεται από εταιρεία στην οποία το 51% των μετόχων θα ελέγχει το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου.
Παράλληλα το Δημόσιο θα διορίσει την πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ ενώ τον των μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ θα επιλέγεται με συμφωνία του κράτους με τους υπόλοιπους μετόχους.