Στα 12,2 Γιγαβάτ (για την ακρίβεια 12.229 Μεγαβάτ) ανέρχονταν τις αρχές του Νοεμβρίου 2023 οι μονάδες ΑΠΕ που βρίσκονταν σε λειτουργία στο σύστημα μεταφοράς και το ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Σχέδιο του 10ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το προηγούμενο ΔΠΑ (2024-2033), έως τις αρχές Ιουνίου 2023 τα εν λειτουργία έργα αθροίζονταν σε 10.654 Μεγαβάτ. Επομένως, σε ένα μόλις 5μηνο ηλεκτρίσθηκαν περίπου 1,5 Γιγαβάτ (για την ακρίβεια 1.575 Μεγαβάτ) νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών.
Στο χαρτοφυλάκιο που βρισκόταν εν λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023, περιλαμβάνονταν 5.055 Μεγαβάτ αιολικών πάρκων και 6.549 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Σε σχέση με το ηλεκτρισμένο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ένα 5μηνο νωρίτερα, όπως ήταν αναμενόμενο η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα φωτοβολταϊκά, αγγίζοντας τα 1.279 Μεγαβάτ.
Μικρότερη ήταν η ενίσχυση των εν λειτουργία αιολικών πάρκων, η οποία άγγιξε τα 261 Μεγαβάτ. Τα υπόλοιπα 35 Μεγαβάτ, στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, προήλθαν από τις υπόλοιπες ανανεώσιμες τεχνολογίες (βιομάζα-βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά, ΣΗΘΥΑ).
Την ίδια στιγμή, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με όρους σύνδεσης διαμορφωνόταν τον Νοέμβριο του 2023 στα 15,5 Γιγαβάτ περίπου (για την ακρίβεια 15.550 Μεγαβάτ). Η μεγαλύτερη μερίδα υπό ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών με ΟΠΣ αφορά το σύστημα μεταφοράς, όπου είχαν «κλειδώσει» ηλεκτρικό «χώρο» σταθμοί συνολικής ισχύος 13.358 Μεγαβάτ. Στο δίκτυο διανομής, είχαν κατακυρώσει δυναμικότητα υπό ανάπτυξη αιολικά και ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 1.860 Μεγαβάτ.
Από τα έργα που αναπτύσσονται, και έχουν κατακυρώσει δυναμικότητα, η συντριπτική πλειονότητα αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα. Κάτι που σημαίνει πως η «ψαλίδα» υπέρ των ηλιακών πάρκων (έναντι των αιολικών σταθμών) θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά με ΟΠΣ ανέρχονταν τον Νοέμβριο του 2023 σε 12.376 Μεγαβάτ, με τα αιολικά να περιορίζονται στα 2.842 Μεγαβάτ – λιγότερο από το 1/4.
Την ίδια στιγμή, το σύνολο των εν λειτουργία έργων (12,2 Γιγαβάτ) με τις μονάδες που έχουν κλειδώσει πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» (15,5 Γιγαβάτ) αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο 27,7 Γιγαβάτ που έχει κατακυρώσει δυναμικότητα είτε στο ΕΣΜΗΕ είτε στο ΕΔΔΗΕ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο για την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ για το 2030 και επομένως τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» που έχει δρομολογηθεί να διατίθεται έως τότε.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το draft του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, στο τέλος της τρέχουσας 10ετίας προβλέπεται να έχουν αναπτυχθεί έργα ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 23,5 Γιγαβάτ. Μάλιστα, η «επίδοση» των 27,7 Γιγαβάτ του περασμένου Νοεμβρίου ξεπερνά ακόμη περισσότερο την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ, με δεδομένο ότι έχει τεθεί ως στόχος περί το 2030 να έχουν δρομολογηθεί υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ. Κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο ήδη δεσμευμένος ηλεκτρικός «χώρος» ανέρχεται σε 29,6 Γιγαβάτ.
Όσον αφορά τη διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να εξακολουθήσουν να ωριμάζουν νέα έργα ΑΠΕ, όπως είναι γνωστό το ΥΠΕΝ πρόκειται να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων – όπως την υπερδέσμευση δυναμικότητας σε σχέση με τους στόχους του 2030, θεωρώντας ότι μία μερίδα των υπό ανάπτυξη 15,5 Γιγαβάτ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ακόμη όμως και με αυτές τις πρωτοβουλίες, θα παραμείνει το «αγκάθι» των ολοένα αυξανόμενων περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια.
Κι αυτό γιατί η επέλαση των ΑΠΕ θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς η αποθήκευση ενέργειας να προχωρά με την ίδια ταχύτητα. Επίσης, λύση στο πρόβλημα δεν αναμένεται να δοθεί ούτε από την πλευρά της ζήτησης -καθώς αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα εντός της 10ετίας- ούτε όμως και από την ενίσχυση των εξαγωγών «πράσινης» ενέργειας, μέχρι να υλοποιηθούν τα σχέδια για νέες «ηλεκτρικές λεωφόρους» όπως το Green Sea Interconnector, προς κέντρα κατανάλωσης στην κεντρική Ευρώπη.
Πηγή energypress.gr