Σε αποτίμηση του έργου της ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έτσι με μία λεπτομερή παρουσίαση του υπουργείου επιχειρείται η καταγραφή επιτυχιών ή προόδου πάνω σε 38 «φλέγοντα» ζητήματα. Από το Ελληνικό και άλλες επενδυτικά πρότζεκτ που «βάλτωναν» ως το μεγάλο στοίχημα διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
«Βασικός κανόνας της δημοκρατίας είναι η λογοδοσία. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, θέλουμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό πώς αξιοποιήσαμε την εμπιστοσύνη του αυτό τον πρώτο χρόνο που βρεθήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων», σημειώνει με δήλωση του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης. Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι εγώ,οι Υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείουδώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ξεμπλοκάραμε μεγάλες επενδύσεις που ήταν «κολλημένες» για πολλά χρόνια, θεσπίσαμε νόμους που διευκόλυναν την αγορά και ανέβασαν την Ελλάδα στον διεθνή πίνακα κατάταξης ανταγωνιστικότητας, αυξήσαμε τις επενδύσεις στη χώρα, δημιουργήσαμε νέο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα το βρούμε μπροστά μας και θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς τους επόμενους μήνες, σώσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας διασώζοντας εταιρείες με τη δική μας παρέμβαση που ήταν έτοιμες να κλείσουν και γενικά, δεν αφήσαμε καμία μέρα να περάσει χωρίς να κάνουμε κάτι για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τον επόμενο χρόνο θα κάνουμε ακόμα περισσότερα, με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη».
Αναλυτικά το έργο που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:
*Ψηφίστηκε ο Νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα»
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές, καθώς και της διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που εντάσσονται στους Αναπτυξιακούς Νόμους. Κατάργηση της διπλής αδειοδότησης της μεταποίησης (περιβαλλοντικής και βάσει βαθμίδων όχλησης), απλοποίηση του καθεστώτος έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε επιχειρηματικό πάρκο, πιστοποίηση και έλεγχο και από ιδιωτικούς φορείς (ν. 4635/2020) και θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.
*Έναρξη των εργασιών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά
Προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο του Ελληνικού με την υπογραφή των Αποφάσεων αναφορικά με τα κτίσματα, εγκαταστάσεις, κατασκευές, διατηρητέα και διατηρούμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις και την α’ έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
*Έναρξη του τουριστικού επενδυτικού έργου «Κασσιόπη» στην Κέρκυρα
Δημιουργείται πολυτελές θέρετρο, με ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας περίπου 90 δωματίων, παραθεριστικές οικιστικές μονάδες και μαρίνα, δυναμικότητας περίπου 57 θέσεων, σε σύνολο 490 στρεμμάτων εκ των οποίων μόνο το 7% δομείται ενώ το 93% παραμένει πράσινο. Συνολικό ύψος επένδυσης 120.000.000 εκατ. Ευρώ.
*Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως προτάθηκε από την ΟΝΕΧ και την DFC.
*Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου
Ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης από την εταιρία ΟΝΕΧ που έχει αναλάβει την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σύρου.
*Ταχεία αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων
Νέες άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις εκδόθηκαν σε 16 μόλις ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές.
*Ταχεία έκδοση ΠΔ – ΕΣΧΑΣΕ
Έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) – Επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», Επενδυτικό σχέδιο «Blue Iris» και δημιουργία πλαισίου ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές κατόπιν θετικής γνωμοδότησης από το ΣτΕ.
*Εγκρίθηκαν 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δις ευρώ εντός ενός έτους
27 Στρατηγικές Επενδύσεις αξίας 2,12 δις ευρώ,
14 έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,36 δις ευρώ
358 επιχειρηματικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου με ποσό ενίσχυσης 506 εκ ευρώ
*Επιτάχυνση της υλοποίησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020 / Συμβολή του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19
Τον Ιούλιο του 2019, παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 24,5%, αλλά και με ποσοστό εγκεκριμένων (ενταγμένων) έργων 89% και συμβάσεων ύψους 58%. Σήμερα το ποσοστό εγκεκριμένων έργων ανέρχεται σε 112%, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται στο 74%, ενώ οι δαπάνες ανέρχονται στο 35,7% (ή 38,4% σε όρους Κοινοτικής Συνδρομής).
Η αύξηση του ποσοστού δαπανών κατά 11 μονάδες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο αντιστοιχεί σε πραγματικές πληρωμές της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους η απορρόφηση αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» η απορρόφηση αντίστοιχα αυξήθηκε από 17,8 % σε 36,8%, με τις εντάξεις των επιχειρήσεων στις δράσεις επιχειρηματικότητας να αυξάνονται κατά 42,8% και τις πραγματικές εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 241%. Ολοκληρώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες στις προσκλήσεις της επιχειρηματικότητας, με την αξιολόγηση πάνω από 60.000 επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στις δράσεις γενικής επιχειρηματικότητας απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης και εκταμίευσης επιχορήγησης σε συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια με:
Μείωση των δικαιολογητικών για πληρωμές προς τις επιχειρήσεις από 10 σε 5
Αξιοποίηση των δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ως προς το απασχολούμενο προσωπικό στις δικαιούχους επιχειρήσεις
Απλούστευση και επιτάχυνση του τρόπου και του χρόνου επίλυσης ζητημάτων, μέσω εντατικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων Φορέων χωρίς τη συγκρότηση και γνωμοδότηση πολλαπλών συλλογικών οργάνων
Η συμβολή του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 ήταν άμεση και καθοριστική. Το προηγούμενο διάστημα εντάχθηκαν στο ΠΔΕ προς χρηματοδότηση δράσεις συνολικού π/υ 4,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως στον τομέα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (Ταμείο Εγγυοδοσίας, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων, δάνεια για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ), τη στήριξη των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων (αποζημίωση ειδικού σκοπού), καθώς και σημαντικές δράσεις στον τομέα της υγείας μέσω της χρηματοδότησης προμηθειών και της κάλυψης του μισθολογικού κόστους ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων αυτών από κοινοτικούς πόρους και οι δαπάνες να εισρεύσουν ως έσοδα του κράτους από την κοινοτική χρηματοδότηση, συμβάλαμε στην τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να ενταχθούν οι δράσεις αυτές στο ΕΣΠΑ.
*Κατάρτιση Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027
Τηρώντας τον προγραμματισμό μας, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μια σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών. Το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 υποβλήθηκε εντός Ιουνίου 2020, εκκινώντας τον επίσημο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προτεραιότητες της νέας Προγραμματικής Περιόδου, όπως ορίζονται από τους πέντε Στόχους Πολιτικής, αφορούν σε μια ψηφιακή Ευρώπη, μια πράσινη Ευρώπη, μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη, μια πιο κοινωνική Ευρώπη και μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.
Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται η σημαντική ενίσχυση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μεσοσταθμικά κατανέμοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των συνολικών πόρων και έως 50% περισσότερους πόρους σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, αναγνωρίζοντας την αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και αναγκών των Περιφερειών.
*Δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ)
Μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενεργοποιήθηκαν δύο σημαντικά νέα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την κάλυψη των αναγκών τους λόγω COVID-19:
Ταμείο Εγγυοδοσίας για παροχή δανείων, εγγυημένων έως 80%, για κεφάλαιο κίνησης σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 2,250 δισ. ευρώ που με την τραπεζική μόχλευση μεταφράζονται σε 7 δισ. ευρώ νέα δάνεια
Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με την τραπεζική μόχλευση θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ
Νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού τους, τα οποία αφορούν σε trade finance και εγγυητικές επιστολές ΕΣΠΑ, ενώ αντίστοιχα προϊόντα σχεδιάζονται και από την ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, επιχειρηματικούς αγγέλους και χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.
Ολοκληρώνονται σταδιακά οι κανονισμοί λειτουργίας, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η στελέχωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Στο πλαίσιο, επίσης, συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Black Sea Trade and Development Bank για τη δημιουργία από κοινού χρηματοδοτικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
*Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) / Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ)
Για το τρέχον έτος 2020, το συνολικό όριο πληρωμών αυξήθηκε, μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του, από 6,75 δισ. ευρώ σε 8 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο ποσό κατά την τελευταία δεκαετία. Ο ρυθμός εκτέλεσης του ΠΔΕ μέχρι σήμερα (55%) είναι τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2019 (19%), ειδικά στο πιο κρίσιμο σκέλος, αυτό του συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ, για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές έτους συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.
Με την ψήφιση του νόμου 4635/2019, θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Έχει τεθεί σε εφαρμογή Σχέδιο Δράσης που έχει συμφωνηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στόχο τη βελτίωση της παρακολούθησης και πρόβλεψης των δημοσιονομικών μεγεθών του ΠΔΕ και τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εκτέλεση του ΠΔΕ, με τη μηχανογράφηση διαδικασιών (έκδοση εντολών πληρωμής και συμψηφιστικών ενταλμάτων) μέσω του epde (ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
*Προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας
Διασφαλίσθηκε η μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε ανεκμετάλλευτο Ολυμπιακό ακίνητο στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.
Αξιοποιείται το επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, στον Δήμο Πειραιά, για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας (InnovationDistrict) στην Ελλάδα, με την απασχόληση περίπου 2.440 εργαζόμενων καθώς και φιλοξενία τμημάτων R&D μεγάλων επιχειρήσεων, startups, spinoffs, incubators και accelerators.
Παραχωρήθηκαν 760 στρέμματα του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με σκοπό την άμεση υλοποίηση του πρώτου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 ιδρύθηκε το νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), με ισόρροπη έμφαση σε θέματα καινοτομίας ως το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας.
Ενεργοποιείται το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ElevateGreece με στόχο να υποστηρίξει η Πολιτεία συστηματικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.
Προωθούνται φορολογικά κίνητρα προς φυσικά πρόσωπα-επενδυτές αγγέλους για επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Ολοκληρώθηκαν από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίαςοι πιστοποιήσεις για τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).
Υπερτριπλασιάζεται το ποσοστό των υπερεκπτώσεων των δαπανών του αρ. 22Α του Ν.4172/2013 για επιχειρήσεις που επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) και απλοποιούνται και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.
Υλοποιείται η εμβληματική δράση «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, με ύψος χρηματοδότησης 2,475 εκ € και τη συμμετοχή 4 ΑΕΙ και 6 Ερευνητικών Κέντρων.
Προχωρά συστηματικά η υλοποίηση νέων δράσεων του ΕΣΠΑ όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (InnovationClusters), τα Κέντρα Ικανοτήτων (CompetenceCenters).
Λήφθησαν δραστικά μέτρα υποστήριξης των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας. Με ενίσχυση σε προσωπικό και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Υπεγράφησαν συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Υποδομές Έρευνας και Καινοτομίας στα Ερευνητικά Κέντρα:
κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
την κατασκευή νέου, υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους για τις ανάγκες του «Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών».
τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής «ΠΑΓΓΑΙΑ» στα Αντικύθηρα για τις ανάγκες του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Υπογράφηκε Συμφωνία για τη διενέργεια αναλύσεων Anti-doppingμεταξύ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ενισχύθηκαν Διακρατικές Συμφωνίες για Συνεργασία σε θέματα Έρευνας – Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Καινοτομίας στο πλαίσιο διμερών συνεργασιών με το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γερμανία. Επίσης ενεργοποιείται νέα διακρατική συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ολοκληρώθηκε η ένταξη 276 έργων του Β΄ Κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ–Καινοτομώ» προϋπολογισμού 146,4 εκ. ευρώ παράλληλα με πιστοποιήσεις έργων του Α’ Κύκλου.
*Υλοποιείται μεταρρύθμιση για την απλούστευση, βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων
Υιοθετείται νέα απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης για τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, τις κτηνιατρικές δραστηριότητες, τις υδατοκαλλιέργειες και της δραστηριότητες εκτροφής ζώων
Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση απλουστευμένης διαδικασίας αδειοδότησης δραστηριοτήτων δραστηριότητες συναφών με τις χερσαίες μεταφορές, με τις πλωτές μεταφορές και την πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών
Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση απλουστευμένης διαδικασίας αδειοδότησης δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, ενοικίασης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών κοινωνικής μέριμνας, φυσικής ευεξίας
Αναπτύσσεται και υιοθετείται σύστημα εφαρμογής θεσμικών ρυθμίσεων που στηρίζονται στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την τυποποίηση και τη δημοσιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων , με γνώμονα την αρχή «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» , σε τρία πεδία : Ασφάλεια Τροφίμου, Προστασία Περιβάλλοντος, Ασφάλεια και Συμμόρφωση Προϊόντων. Ακολουθεί η προστασία καταναλωτή, η ασφάλεια υποδομών & κατασκευών, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια & υγεία εργαζομένων
Σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας. Πρόδρομος του Συστήματος είναι τo www.notifybusiness.gov.gr.
Υλοποιείται έργο για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για τη διευκόλυνση της διαδικασίας διαδοχής/μεταβίβασης ιδιοκτησίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων («SuccessRoad»)
*INDUSTRY 4.0
Υλοποιείται έργο για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας» με στόχο μια πρωτοπόρα, ανταγωνιστική, ψηφιοποιημένη, καινοτόμα βιομηχανία
*ΕΥΔΕ -ΒΕΚ
Συστήθηκε Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας και Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή με αποστολή την υλοποίηση των στόχων της βιομηχανικής ανάκαμψης της χώρας και των στρατηγικών επιλογών του Υπουργείου. Για πρώτη φορά η βιομηχανία και το εμπόριο τίθενται στο επίκεντρο ως εθνικοί αναπτυξιακοί πυλώνες.
*Επιδότηση τόκων δανείων ΜμΕ
Μέσα από την ΕΥΔΕ-ΒΕΚ υλοποιείται δράση για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επίχειρησεων μέσω της επιδότησης των τόκων ενήμερων δανείων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με δαπάνη ύψους 500.000.000 ευρώ, από την οποία έχουν ήδη ωφεληθεί 22.571 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 337.763 εργαζομένους.
*Ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τα Τεχνικά Επαγγέλματα
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία» ρυθμίζονται τα προβλεπόμενα για τη θεώρηση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων, τις υποχρεώσεις των αδειούχων υδραυλικών, ενώ συστήνεται Ενιαίου Μητρώο Ανελκυστήρων και προωθούνται λοιπές ρυθμίσεις για τους ανελκυστήρες
*Έκδοση Κανονισμού ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας – Λούνα Παρκ (ΥΑ)
Καθορισμός απαιτήσεων ασφάλειας και προδιαγραφές για την λειτουργία, το χειρισμό και τους ελέγχους των σταθερών και περιοδευουσών εξοπλισμών ψυχαγωγίας
*Φαρμακευτική Κάνναβη
Εντατικοποιήθηκε και συνεχίζεται η αξιολόγηση υποβληθεισών αιτήσεων για έγκριση εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Αναμενόμενα οφέλη: ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές δορυφορικές δραστηριότητες άλλων τομέων, με πρόσθετα οφέλη από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου.
*Εθνικό Παρατηρητήριο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Υποστηρικτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για τη συστηματική παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) όλων των κλάδων της οικονομίας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και να εδραιωθεί επαρκώς ως μηχανισμός αξιόπιστης και έγκυρης πληροφόρησης.
*Απλοποιείται, βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων
Ψήφιση νέου νόμου για το ΓΕΜΗ με αναδιάρθρωση υπηρεσιών και εφαρμογή αυτοματοποιημένων καταχωρήσεων
Από τις αρχές Ιουλίου 2020 διασυνδέεται το ΓΕΜΗ με τον ΕΦΚΑ Δίνεται η δυνατότητα σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας με πρότυπο καταστατικό
Σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την απλούστευση και των εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου στο σύνολο του
Σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις
*Απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα σήματα
Ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 στο ελληνικό δίκαιο, επιταχύνοντας τη διαδικασία απονομής δικαιώματος επί σήματος και την επίλυση αμφισβητήσεων για την εγκυρότητά του και εισάγοντας νέες μορφές σημάτων με χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων. Ολοκληρώνεται, επίσης, το 1ο στάδιο ψηφιοποίησης των Βιβλίων Σημάτων ενώ ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία για την απονομή του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος για τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
*Προστασία του Καταναλωτή
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα e- katanalotis η οποία αποτελεί το ψηφιακό παρατηρητήριο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, το οποίο είναι προσβάσιμο από το κοινό στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για ανοιχτά δεδομένα και διαφάνεια στις εμπορικές συναλλαγές
Έχουν διενεργηθεί 26.910 έλεγχοι, έχουν διαπιστωθεί 2.690 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2.133.800 Ευρώ στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δράσεων του ελεγκτικού μηχανισμού της Γ. Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή
*Κατατίθεται σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία» επιχειρείται, αφενός η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μέσω της διυπηρεσιακής συνεργασίας των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και αφετέρου εισάγονται διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της άρσης των εμποδίων για την διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
*Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας
Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί ως κύριο συντονιστικό όργανο για θέματα βιομηχανικής πολιτικής με σκοπό τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής της Βιομηχανίας για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
*Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Επικαιροποιείται το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και εναρμονίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
*Έναρξη του τουριστικού επενδυτικού έργου «Kilada» (Αργολίδα)
Αποτελεί την πρώτη τουριστική επένδυση η οποία εντάχθηκε στο Νόμο περί Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και έλαβε οικοδομική άδεια. Η επένδυση από τη “Dolphin Capital” υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
*Εγκαίνια του τουριστικού επενδυτικού έργου «Elounda Hills» στην Κρήτη
Περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής. H επένδυση προσεγγίζει τα 400-600 εκατ. Ευρώ.
*Επένδυση Αφάντου – Ρόδος
Ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταγραφής όλης της εκτάσεως της Αφάντου στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση στον επενδυτή.
*Υπογραφή της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά
Προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. Ευρώ.
*Συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
Συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Cisco για το Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη.
*Άνοδος της Ελλάδας κατά εννέα θέσεις στη Διεθνή Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας
Η Ελλάδα βελτίωσε την θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το Institute for Management Development (IMD) κατά 9 θέσεις το 2020 (αφορά τις επιδόσεις κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2019). Ειδικότερα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 5 θέσεις στον δείκτη «Οικονομικής Αποδοτικότητας», κατά 8 θέσεις στον δείκτη «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», κατά 7 θέσεις στον δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» και κατά 2 θέσεις στον δείκτη «Υποδομών».
*Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Ολοκληρώνεται επιτυχώς η συμφωνία σύμβασης μίσθωσης των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Πλατύ & Σέρρες) μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Β.Ε.Ε., της Τράπεζας Πειραιώς και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας την δυνατότητα για μία νέα αρχή επαναδραστηριοποίησης της παραγωγής και της βιομηχανίας ζάχαρης στην Ελλάδα.
*Creta Farms
Πρωτοβουλία για την διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Creta Farms, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εταιρίας.
*Υπογραφή Κοινής Δήλωσης Ελλάδας -Γαλλίας
Υπογραφή Κοινής Δήλωσης για ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγρο-διατροφική βιομηχανία, ο τουρισμός και οι υποδομές, δημιουργώντας άμεσα πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
*Υπογραφή Επικαιροποιημένου Πλαισίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας
Υπογραφή Επικαιροποιημένου Πλαισίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας, σε βασικούς τομείς, για τα έτη 2020-2022, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης & Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
*Golden Visa
Θεσπίζεται διάταξη με την οποία καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του συμφωνηθέντος τιμήματος κτήσης ακίνητης περιουσίας
Εκδίδεται ΚΥΑ που αφορά στον καθορισμό δικαιολογητικών, διαδικασιών και λοιπών θεμάτων που αφορούν στη χορήγηση άδειας εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών για την επένδυση