Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αφαιρέσει την Κούβα από την λίστα των κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη κίνηση του προέδρου στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Αβάνα.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Ομπάμα είχε ειδοποιήσει το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να αφαιρέσει την Κούβα από τη λίστα, αντιστρέφοντας μια κατάσταση που είχε τεθεί σε ισχύ ήδη από το 1982. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών στον Παναμά, στις πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών για περισσότερα από 50 χρόνια.
Στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο Ομπάμα έγραψε ότι η κουβανική κυβέρνηση «δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη προς τη διεθνή τρομοκρατία» κατά τους τελευταίους έξι μήνες και έχει «προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα στηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας στο μέλλον».
Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, «αλλά οι ανησυχίες μας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και δράσεων της Κούβας δεν εμπίπτουν στα κριτήρια που καθορίζουν το αν η Κούβα αποτελεί Κρατικό Χορηγό Τρομοκρατίας».
Η Κούβα χαιρέτισε την κίνηση, προσθέτοντας ότι «απορρίπτει και καταδικάζει» όλες τις πράξεις τρομοκρατίας. Μια δήλωση της Ζοζεφίνα Βιδάλ, επικεφαλής του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις αμερικανικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η κουβανική κυβέρνηση αναγνώρισε τη δίκαιη απόφαση που ελήφθη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαλοιφή της Κούβας από μια λίστα στην οποία ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας έχει πέσει θύμα εκατοντάδων τρομοκρατικών πράξεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.478 πολίτες, ενώ έχουν ακρωτηριάσει άλλους 2.099».
Η απόφαση του Ομπάμα ελήφθη ύστερα από επανεξέταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την παρουσία της Κούβας στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων – ένα από τα πολλά βήματα, που ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της κυβέρνησής του προς το νησιωτικό κράτος. Ο αργός ρυθμός της αναθεώρησης ήταν ένα από τα πολλά σημεία εμπλοκής μεταξύ των κουβανών διπλωματών, αποτρέποντας έτσι τη διπλωματική πρόοδο και τη δυνατότητα εκ νέου εγκαθίδρυσης πρεσβειών στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον μετά από μια 50χρονη αποξένωση.
Η Κούβα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο το 1982 για την εκπαίδευση και την υποστήριξη κομμουνιστών ανταρτών στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αλλά η χώρα έχει σταματήσει προ πολλού την άμεση στρατιωτική υποστήριξη προς ξένους μαχητές και οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να κατηγορούν το νησιωτικό έθνος για ενεργή υποστήριξη της τρομοκρατίας εδώ και χρόνια.
Πρόσφατες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκριναν την Κούβα για την παροχή ασφαλούς καταφυγίου στα μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), καθώς και στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA. Εντούτοις, η Κούβα έχει αποστασιοποιηθεί από την ETA, και φιλοξενεί σήμερα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας.
Η αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα, θα ανακουφίσει επίσης τη χώρα από τις οικονομικές κυρώσεις, ανοίγοντας έτσι δρόμους για την πρόσβαση σε Αμερικανικές τραπεζικές διευκολύνσεις, τις οποίες, κουβανοί αξιωματούχοι, θεωρούν απαραίτητες προκειμένου να ανοίξει εκ νέου μια πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Πηγές
Reuters
Guardian