Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Αφγανιστάν: Απαγόρευση της εκπομπής ραδιοσταθμού με υλικό της Radio Free Europe/Radio Liberty

Ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν, Άμπντουλ Χακ Χαμάντ, ανέφερε μέσω Twitter ότι το Αζάντι, το πρώην Radio Free Afghanistan, απαγορεύθηκε διότι «παραβίαζε τις δημοσιογραφικές αρχές» κι έκανε «μονομερή κάλυψη».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, κατήγγειλε το γεγονός καθώς η υπηρεσία του Αζάντι, που σημαίνει «Ελευθερία», εκπέμπει στις γλώσσες νταρί και παχτούν κι εν μέρει μεταδίδει εκπαιδευτικό περιεχόμενο προορισμένο για τα κορίτσια του Αφγανιστάν, στα περισσότερα από τα οποία απαγορεύτηκε να πηγαίνουν σχολείο αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Οι υπεύθυνοι του σταθμού δηλώνουν πως έχουν πλήρη ανεξαρτησία ως προς τη διαμόρφωση το προγράμματος, αν και χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ. Πλέον αναζητούν άλλους τρόπους για να φτάσει το πρόγραμμα τους στους Αφγανούς.

Το Αζάντι είχε ήδη κλείσει το γραφείο του στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και προοδευτικά τα μέτρα γίνονται ολοένα πιο ασφυκτικά, με το κλείσιμο για παράδειγμα των δευτεροβάθμιων σχολείων θηλέων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων