48 χρόνια συμπληρώνονται από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα. Από την ημέρα που όρισε και την απαρχή της Μεταπολίτευσης, μία από τις πλέον φωτεινές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
Το ιστορικό διάγγελμα Καραμανλή
Ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Μετα τον επταετή χουντικό «γύψο», με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλη από το Παρίσι, η χώρα κάνει τα πρώτα βήματα, προς τη Μεταπολίτευση και την Τρίτη ελληνική Δημοκρατία.
Οι πολίτες ξεσπούν και πλημμυρίζουν τους δρόμους. Είχαν όμως προηγηθεί εθνικές συμφορές: το προδοτικό χουντοκίνητο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και εν συνεχεία η τουρκική εισβολή και η τραγωδία της Μεγαλονήσου. Η χούντα των βασανιστηρίων και των καταναγκασμών, η οποία καταπάτησε κάθε πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο δικαίωμα, που εβαψε τα χέριά της με το αίμα αθώων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, έφευγε αλλά άφηνε συντρίμια.
Εκλογές 1974
17 Νοεμβρίου του΄74, οι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια και εννιά μήνες.
Από το χουντικό σκοτάδι στο φως της δημοκρατίας. Δύσκολα και δειλά τα βήματα στην αρχή, με ένα πάνδημο και πάντοτε επίκαιρο αίτημα: δημοκρατία, θεσμοί και δικαιώματα να σφυρηλατούνται με τον πιο ισχυρό τρόπο καθημερινά για να μην επιτραπεί η καθ΄οποιονδήποτε τρόπο αμφισβήτησή τους.
Στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία αναφέρονται τα μηνύματα των κομμάτων.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Να προστατέψουμε την Δημοκρατία από το ψέμα και τη δημαγωγία. Ήδη η Ελλάδα διαθέτει ενεργειακή επάρκεια και μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, θωρακίζει και τους πολίτες της με στοχευμένα μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις. Τα οφέλη από την ανάταξη της οικονομίας επιστρέφουν, έτσι, στην κοινωνία. Πάντα, όμως, με σχέδιο και ευθύνη που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική πρόοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στα επίκαιρα ζητήματα.
Με μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Σαράντα οχτώ χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα ζητήματα πολιτικής αυτογνωσίας, κράτους δικαίου και αναζήτησης διεθνούς ρόλου.
Η κεντρική σημασία της Κυπριακής τραγωδίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου άνοιξαν τον δρόμο στον οριστικό εκτοπισμό φασιστικών επιβουλών του πολιτεύματος.
Τιμούμε πάντα όλους εκείνους που από την πρώτη ημέρα της επιβολής της Δικτατορίας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και το πλήρωσαν είτε με τη ζωή τους, είτε με βασανισμούς, είτε με εξορίες. Με τις προσωπικές θυσίες τους δημιούργησαν κλίμα κοινωνικής καταδίκης και διεθνούς απομόνωσης του δικτατορικού καθεστώτος, καθιστώντας το εντελώς ευάλωτο.
Αυτές οι θυσίες ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές που συνέβαλαν στον πλήρη εκδημοκρατισμό της χώρας. Αυτές οι θυσίες παραμένουν και σήμερα επίκαιρες».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Απαιτούνται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, δήλωσε για τα 48 χρόνια της αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Τα μηνύματα του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, αφού τα λαϊκά προβλήματα, η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, η συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς συνεχίστηκαν και στα χρόνια της λεγόμενης “μεταπολίτευσης”».
Με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προχώρησε σε σχετική δήλωση, που ανέφερε συνοπτικά: «Η Δημοκρατία θα αποκατασταθεί πλήρως όταν αποχωρήσει ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης και ο τελευταίος Τούρκος έποικος από την Κύπρο».
Για την 24η Ιουλίου και την πτώση της Χούντας έκανε λόγο και το ΜέΡα25. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε το εξής: «Γιορτάζουμε την Πτώση της Χούντας, όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που μόνο η Ρήξη με την Ολιγαρχία μπορεί να φέρει».
Οι αναφορές στον διαρκή αγώνα για την προστασία της Δημοκρατίας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας περιόδου, βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων του πολιτικού κόσμου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, καταθέτοντας στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.
Δεξίωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της τόνισε ότι από εκεί αντλούν οι Έλληνες τη δύναμη και τη δημιουργικότητά τους, όπως έχουν αποδείξει διαχρονικά, καθώς η δημοκρατική μας πεποίθηση δεν αφορά μόνο την πολιτειακή μας οργάνωση, είναι το κοινό μας βίωμα, ο αδιαπραγμάτευτος τρόπος της ζωής μας.
Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως είπε, «κάθε τέτοια επέτειο, η μνήμη μας επιστρέφει στην κυπριακή τραγωδία και σημείωσε ότι «βιώνουμε ξανά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και τη βαθιά πληγή της εθνικής απώλειας».
Συγκινησιακά φορτισμένη αναφέρθηκε και στη Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη απουσία της από τη φετινή εκδήλωση.