Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Η κυβέρνηση φαίνεται να το σκέφτεται. Η FIFA το επεξεργάζεται επίσης και δεν το αποκλείει. Το αρμόδιο όργανο της FIFA που είναι αρμόδιο για τις εθνικές ομοσπονδίες μπορεί να το αποφασίσει. Κάπως έτσι, ξεκινήσαμε και πάλι να ακούμε για το ενδεχόμενο ενός Grexit, απλά αυτή τη φορά στο ποδόσφαιρο και όχι στα της οικονομίας.
Το να οδηγηθούμε σε ένα ποδοσφαιρικό Grexit θα είναι και η επίσημη παραδοχή ότι στην Ελλάδα μπορούμε να ψηφίσουμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και εν τέλει να μην το εφαρμόσουμε. Θα είναι συνεπώς μια ομολογία αποτυχίας. Κι όμως, η κυβέρνηση πολλάκις έχει μιλήσει για τα επιτεύγματά της στο να μπει τάξη στα αθλητικά πράγματα στη χώρα, έχοντας επιλέξει στο παρελθόν εκ νέου το μοντέλο των διακοπών του πρωταθλήματος, ενώ έχει ψηφίσει και έναν σκληρό αθλητικό νόμο, ο οποίος βάζει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους επίδοξους παραβάτες.
Κι όμως, ο νόμος ψηφίζεται και δεν εφαρμόζεται. Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στη «ντου» τύπου Σαββίδη, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί απλά, με την τυπική εφαρμογή των νομικών διατάξεων. Δεν χρειαζόταν όλο αυτό το δράμα. Δεν ήταν υποχρεωτική η διακοπή του πρωταθλήματος, επειδή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι διαρκώς υπότροπη και δεν παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Τι να κάνουμε, σε αυτή τη χώρα με κάποιον τρόπο θα πρέπει να τιμωρηθούν και αυτοί που φταίνε και να μην πίπτουν οι ποινές επί δικαίων και αδίκων, όπως έγινε με τη διακοπή του πρωταθλήματος και το επαπειλούμενο Grexit.
Πολλοί αναλυτές εκ του προχείρου εμφανίζονται, όποτε υπάρχει κατάσταση αναταραχής στο ποδόσφαιρο, και κάνουν λόγο για την ανάγκη να εφαρμοστούν θατσερικές πολιτικές, με αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη και αυστηρά μέτρα εναντίον του χουλιγκανισμού. Κάνουν λάθος, γιατί αφενός συγκρίνουν ανόμοια πράγματα, όπως η τραγωδία του Χέιζελ και τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αφετέρου αναφέρονται σε διαφορετικές κοινωνίες. Όσο για το πλαίσιο, αυτό δεν μας λείπει: όπως προείπαμε, νόμος υπάρχει, αυστηρές ποινές προβλέπονται και απλά πρέπει αυτές να εφαρμοστούν.
Πώς όμως να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του νόμου, όταν επί παραδείγματι τα όργανα της τάξης της Αστυνομίας δεν καταγράφουν στην αστυνομική έκθεση για το ματς το ότι ο κ. Σαββίδης κουβαλούσε πιστόλι; Κάπως σώζει τα προσχήματα ο αθλητικός εισαγγελέας, αλλά το ζήτημα είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα σημείο που το να εισβάλλει ο Σαββίδης και ο κάθε Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο και να διακόπτει ένα ματς θα θεωρείται αυτομάτως καταδικαστέο και θα συνιστά επιβαρυντική περίσταση για την τιμωρία της ομάδας.
Αν δεν θες ή δεν μπορείς, όμως, να βρεις λύση, τότε αναλώνεσαι σε διαρροές ότι δεν φοβάσαι το πολιτικό κόστος και να σκέφτεσαι απίθανες ιδέες, όπως η καθιέρωση ασυμβιβάστου μεταξύ της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ομάδων ή και η προώθηση του Grexit στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ποδοσφαιρικά fora. Και, κάπως έτσι, θα κάνεις πάλι μια τρύπα στο νερό, έχοντας δε ισοπεδώσει και ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το καθημαγμένο ελληνικό ποδόσφαιρο.