Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Αυξήσεις στα τιμολόγια, για να γίνει «φιλέτο» η ΔΕΗ

Με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης κ. Αρθούρου Ζερβού, η ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις μαμούθ έως και 48,7%, τις οποίες αποδίδει στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, η Τρόικα χτυπάει το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επισπευστούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, ενώ πλήθος υποψηφίων αγοραστών ανυπομονεί να αξιοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό και τα δίκτυα της ΔΕΗ, αλλά και τις δυνατότητες προμήθειας φθηνότερου ρεύματος από άλλες χώρες.

Πώς όμως θα παρουσιαστούν ανταγωνιστικές τόσο οι εγχώριες όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να «ρίξουν» κεφάλαια στον τομέα της εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος από τη στιγμή που τα περιθώρια κέρδους παραμένουν προς το παρόν ελάχιστα;

Την απάντηση δίνει με ευρηματικό τρόπο ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μέσω των νέων αυξήσεων στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης, που θα επιτρέψουν μελλοντικά στις άλλες εταιρείες να παρουσιάσουν τα δικά τους ανταγωνιστικά «πακέτα». Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις καθιστούν την ΔΕΗ μια κερδοφόρα και ελκυστική επιχείρηση, ένα πρώτης τάξεως «φιλέτο» για τους διεθνείς επενδυτές.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να αποσοβήσει το σάλο που θα ξεσπάσει με την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το πεδίο στην εμπορία ενέργειας.

Δυστυχώς όμως, το επώδυνο τίμημα των κυβερνητικών προθέσεων θα κληθούν να πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την ηλεκτροδότηση μετά τις νέες αυξήσεις-«φωτιά»..

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων