Αυστηρότατη κριτική στην Τουρκία για τη σύλληψη ακόμα δύο Γερμανών πολιτών εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει «με αποφασιστικότητα» και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπό της παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
«Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον επιχειρηματιών στη Νυρεμβέργη. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις «ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε» τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, προσέθεσε.
Στρέφοντας τα βέλη της προς Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παροτρύνσεις του τούρκου προέδρου προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα τρία μεγάλα κόμματα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Συμπλήρωσε αιχμηρά ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει ενώσω οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο και την Ευρώπη επιδεινώνονται. Στα τέλη Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο ο κ. Ερντογάν συνεχίζει την σημερινή συγκρουσιακή ρητορική και πολιτική του.
«Πολιτικοί» κρατούμενοι
Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με «πολιτικά» κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.
Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt ο οποίος έχει πλέον συμπληρώσει 200 ημέρες κράτησης.
Ο Γιουτζέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος. Ο κ. Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει κούρδο αυτονομιστή και «γερμανό πράκτορα».
Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει ήδη διαμηνύσει πως προτίθεται να αναπροσανατολίσει την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, στον απόηχο των συλλήψεων εκπροσώπων φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη πριν δύο μήνες.