Σε τροχιά ακραίας κλιμάκωσης κινούνται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Το Πεκίνο προειδοποίησε ακόμη και για σύγκρουση, εάν η Ουάσινγκτον δεν σταματήσει τις προσπάθειες περιορισμού της κινεζικής επιρροής, ενώ παρουσίασε τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας ως παράδειγμα για τις σχέσεις με άλλες χώρες.
Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν «πατήσει φρένο», η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. «Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιταχύνουν στο λάθος μονοπάτι, κανένα κιγκλίδωμα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξουν συγκρούσεις και αντιπαράθεση» είπε συγκεκριμένα (…) Για τις ΗΠΑ ο ανταγωνισμός είναι παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης, στο οποίο εσύ πεθαίνεις και εγώ ζω».
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Κιν ως υπουργού εξωτερικών, μετά τη θητεία του ως πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και όλες οι εκφράσεις του ήταν σκληρές.
Η κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου ήταν το τελευταίο περιστατικό έντασης, αυτό που εξοργίζει περισσότερο την Κίνα, όμως, είναι τα εμπόδια στην οικονομία της.
Στους δασμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που παραμένουν προστέθηκαν περιορισμοί από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην εξαγωγή εξαρτημάτων τεχνολογίας.
Γι’ αυτό, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν αυτάρκεια. «Η καταπίεση της Κίνας έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας» σημειώνει ο ίδιος.
Η Ουάσιγκτον εκφράζει ανησυχία για τη συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου, που μπορεί να οδηγήσει στην αποστολή όπλων στη Ρωσία. Η Κίνα απέρριψε την κατηγορία, ενώ για την Ουκρανία ανέφερε ένα αόρατο χέρι που καθοδηγεί τη σύγκρουση. «Δεν είναι αόρατο το χέρι, είναι αρκετά ορατό. Είναι των Ηνωμένων Πολιτειών» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Κόκκινη γραμμή» έβαλε και για την Ταϊβάν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βλέποντας την αύξηση των κινεζικών αμυντικών δαπανών, φοβούνται για εισβολή στο νησί.
Ουάσινγκτον: «Επιδιώκουμε τον ανταγωνισμό, όχι όμως τη σύγκρουση»
Χαμηλώνει τους τόνους ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, λέγοντας ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός είναι το βασικό ζητούμενο στις σχέσεις με την Κίνα και όχι η σύγκρουση.
Όπως εξήγησε σχετικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ Κίρμπι, δεν υπάρχει κάτι στην στάση της Αμερικής που να υποδηλώνει ότι επιδιώκεται η σύγκρουση για την οποία μιλάει ο Κινέζος υπουργός.
Αυτό που επιδιώκεται είναι ο ανταγωνισμός (από τον οποίο όπως τόνισε ο κ Κιρμπι η Ουάσιγκτον θα βγει κερδισμένη).
«Ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να αλλάξει αυτή η δυναμική στην σχέση των δυο χωρών, υπάρχουν εντάσεις πάνω στις οποίες όπως είπε πρέπει να δουλέψουμε ενώ σε ότι έχει να κάνει με την Ταϊβαν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν την πολιτική της μια Κίνας και επ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα» μεταδίδει η Λένα Αργύρη.