Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε μέσω “δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης” ότι η πεδιάδα Nullarbor της Αυστραλίας, μια καυτή, επίπεδη έκταση χωρίς ευδιάκριτα γεωλογικά χαρακτηριστικά, είναι στην πραγματικότητα “το καθαρό υπόλειμμα ενός αρχικού θαλάσσιου πυθμένα, που διατηρείται για εκατομμύρια έτη“, όπως εξηγείται σε δελτίο Τύπου.
Στο επίκεντρο της συναρπαστικής μελέτης ήταν η θέση ενός «λόφου» σε σχήμα δακτυλίου, που ήταν κρυμμένος και αποκαλύφθηκε από δορυφορικές εικόνες. Οι επιτόπιες μελέτες έδειξαν στη συνέχεια ότι τα μικροβιακά υπολείμματα που βρέθηκαν στην τοποθεσία είναι παρόμοια με αυτά των μικροβιακών δομών που βρέθηκαν όχι στη στεριά αλλά κάτω από τη θάλασσα, μια αποκάλυψη που υποδηλώνει ότι η πεδιάδα Nullarbor κάποτε καλυπτόταν από έναν τροπικό ωκεανό, περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth Surface Processes and Landforms. Η πεδιάδα Nullarbor, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ένα ιδιαίτερα γόνιμο μέρος για γεωλογικές μελέτες, επειδή έχει παραμείνει σχετικά ανέγγιχτη από τη διάβρωση. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, ολόκληρη η περιοχή είναι ένα είδος γιγάντιου απολιθώματος.
“Σε αντίθεση με πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες περιοχές της πεδιάδας Nullarbor έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση για εκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας τον έναν μοναδικό γεωλογικό καμβά που καταγράφει την αρχαία ιστορία με αξιοσημείωτους τρόπους” τόνισε ένας επιστήμονας.
Αυτός ο κοραλλιογενής ύφαλος στην έρημο της πεδιάδας Nullarbor καταδεικνύει ότι η σημερινή έρημος της Αυστραλίας ήταν κάποτε το σπίτι ενός τεράστιου υποβρύχιου οικοσυστήματος, μια ισχυρή υπενθύμιση των αλλαγών που έχει υποστεί η Γη για πολλές χιλιετίες.