Επιστήμονες που εργάζονται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας δοκίμασαν με επιτυχία μια νέα μέθοδο για την κατάψυξη και την αποθήκευση προνυμφών κοραλλιών, η οποία, όπως λένε, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβίωση των υφάλων που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να προστατέψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών αποσταθεροποιεί τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει υποστεί τέσσερα φαινόμενα λεύκανσης μέσα σε μόλις επτά χρόνια.
Τα κρυογονικά κατεψυγμένα κοράλλια μπορούν να αποθηκευτούν και αργότερα να επανεισαχθούν στη φύση. Ωστόσο, η τρέχουσα διαδικασία για την πρωτοβουλία αυτή απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ. Για αυτό και οι επιστήμονες στην Αυστραλία έφτιαξαν ένα ελαφρύ πλέγμα (cryomesh) που μπορεί να κατασκευαστεί φτηνά και διατηρεί καλύτερα τα κοράλλια από τα λέιζερ. Τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το cryomesh για να καταψύξουν προνύμφες κοραλλιών στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (AIMS) σε μια παγκόσμια πρώτη εργαστηριακή δοκιμή.
«Αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βιοποικιλότητα των κοραλλιών, τότε θα έχουμε εργαλεία για το μέλλον που θα βοηθήσουν πραγματικά στην αποκατάσταση των υφάλων, και αυτή η τεχνολογία για τους κοραλλιογενείς υφάλους στο μέλλον αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα», δήλωσε στο Reuters η Μέρι Χάγκεντορν, ανώτερη ερευνήτρια στο Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute στο εργαστήριο AIMS.
Η τεχνολογία του πλέγματος, η οποία θα βοηθήσει στην αποθήκευση προνυμφών κοραλλιών στους -196 βαθμούς Κελσίου, αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Τμήμα Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Αυτή η νέα τεχνολογία που διαθέτουμε θα μας επιτρέψει να το κάνουμε αυτό σε μια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην υποστήριξη ορισμένων παρεμβάσεων υδατοκαλλιέργειας και αποκατάστασης», δήλωσε ο Τζόναθαν Ντέιλι από την Εταιρεία Προστασίας Taronga της Αυστραλίας.