Σημαντική βελτίωση της κάλυψης με κοράλια στα δύο-τρίτα της έκτασης του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία, η μεγαλύτερη τα τελευταία 36 χρόνια, διαπιστώθηκε από έρευνα μεγάλης διαρκείας η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη Μελβούρνη.
Η μερική αποκατάσταση αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών (AIMS) και αφορά στο κεντρικό τμήμα και το βόρειο όριο του κοραλλιογενούς υφάλου ο οποίος είναι προστατευόμενο φυσικό μνημείο, καταχωρημένο στη λίστα της UNESCO.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του Υφάλου, Mike Emslie, “διαπιστώνουμε πως είναι σύστημα που αντιστέκεται, έχει τη δυνατότητα να αυτό-θεραπεύεται από τις παρενοχλήσεις. Αλλά αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το ότι αυτά τα επιθετικά γεγονότα παρουσιάζονται σε αυξανόμενες συχνότητες, ειδικά το φαινόμενο της μαζικής χλωρίωσης“.
Η αισιόδοξη αυτή εξέλιξη έρχεται εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας που προηγήθηκε λόγω των διαπιστώσεων που περιλάμβανε έκθεση ειδικών της UNESCO οι οποίοι επιθεώρησαν την περιοχή τον Μάρτιο, βάσει των οποίων υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κηρυχθεί ως “απειλούμενο φυσικό μνημείο” ή σε κατάσταση κινδύνου, κατά την επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Προστατευόμενων Μνημείων.