Έκλεισε επιτέλους η εκκρεμότητα με τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023, η οποία σέρνονταν επί πολλούς μήνες, παρ’ ότι το υπουργείο είχε πάρει εδώ και καιρό μια πρώτη εικόνα από τη ρυθμιστική αρχή.
Στα χέρια της ηγεσίας του ΥΠΕΝ βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η μελέτη της ΡΑΑΕΥ με το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο για τη περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως το τέλος του 2023, οπότε και καταργήθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, τα οποία και είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Εκκρεμούν ακόμη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, κάποια στοιχεία από μικρότερες εταιρείες προμήθειας για το γ’ 3μηνο του 2023 – θέμα που, όπως λένε, θα τακτοποιηθεί αργότερα – τα οποία ωστόσο δεν θα αλλάξουν το τελικό νούμερο.
Το νούμερο που αναγράφει η μελέτη του ρυθμιστή είναι τα 258 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις για 250 εκατ. όπως είχε γράψει το Energypress, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη ΔΕΗ, ωστόσο το ποσό θα επιστρέψει πάλι πίσω στο ταμείο της. Κι αυτό, καθώς τα υπερέσοδα προορίζονται να καλύψουν τα χρέη που έχουν προς αυτήν οι ΔΕΥΑ.
Στη πράξη, μετά και τη παράδοση της μελέτης, ανοίγει ο δρόμος για να εκδώσει το ΥΠΕΝ τη σχετική απόφαση και εν συνεχεία η ΡΑΑΕΥ να κάνει την κατανομή ανά εταιρεία. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες προμήθειας, θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα το 60%, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση να κατευθυνθούν οι εισπράξεις από τα υπερέσοδα για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, συνδέεται ευθέως με τη ρύθμιση που πρόκειται να παρουσιάσει το ΥΠΕΝ για την αναδιάρθρωση των πάνω από 100 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας.
Είναι ένα σχέδιο που θα προβλέπει συνενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα. Το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε βάθος 10ετίας και η κάλυψη μέρους αυτών από τον λογαριασμό των υπερεσόδων των προμηθευτών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο πειθούς στα χέρια του υπουργείου για την κάμψη των όποιων αντιδράσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Στο θέμα είχε αναφερθεί το Δεκέμβριο ο υπ. ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ το σχέδιο για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, κάνοντας από τότε αναφορά στο νούμερο 250 εκατ ευρώ, ως το ποσό που έχει βρει το κράτος για να καλύψει τις οφειλές των ΔΕΥΑ. Επρόκειτο για ένα κονδύλι, που προσέγγιζε τις από τότε εκτιμήσεις για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών.
Όπως είπε πει τότε, ο υπουργός, για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας. «Αυτό, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024 και με το υπουργείο να έχει εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό», όπως είχε αναφέρει.
Σύμφωνα με προ μηνών στοιχεία, οι ΔΕΥΑ είχαν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, καθώς επίσης 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.
Πηγή energypress.gr