Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά των αμφίβιων τεθωρακισμένων που θα πάρει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

«Πράσινο φως» έδωσαν χθες, Παρασκευή (17/3) οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα. Η έγκριση της πώλησης έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο. Οπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός του «ΣΚΑΪ», στο πλαίσιο της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται το AAV-7, το οποίο πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο που μπορεί να κινηθεί τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα και μπορεί να μεταφέρει 3 άτομα πλήρωμα.

Αξιο αναφοράς είναι ότι το τεθωρακισμένο μπορεί να μεταφέρει πίσω 21 πεζοναύτες υπό κάλυψη θώρακα. Το τεθωρακισμένο έχει ταχύτητα στο νερό τα 13 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ ο οπλισμός του είναι ένας πυργίσκος με ένα πολυβόλο και ένα βομδιδοβόλο 40 χιλιοστών. Η χρησιμότητα των τεθωρακισμένων από τους πεζοναύτες αναμένεται να είναι τριπλή, όπως αναφέρεται. Πρώτον, η ενίσχυση σε νησί, δεύτερον, η κατάληψη νησιού όταν δέχεται πυρά ή απόβαση σε επιθετική ακτή. Ο χαρακτήρας του τεθωρακισμένου είναι, από τη δημιουργία του, επιθετική.

Η ελληνική προμήθεια αναμένεται να αγγίξει τα 75 οχήματα τα οποία είναι παραλλαγή εφόδου, διοίκησης και περισυλλογής ενώ το δυνητικό κόστος τους αναμένεται να φτάσει τα 256 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα η αμερικάνικη πλευρά ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας μας ότι είναι διαθέσιμα 300 θωρακισμένα οχήματα, τα γνωστά ως «Bradley», τα οποία αναμένεται να μεταβούν και στην Ουκρανία. Εχει τριμελές πλήρωμα, μπορεί να μεταφέρει και έξι πεζικάριους στην πίσω πλευρά του αλλά έχει και ισχυρό οπλοστάσοι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων