Ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας το 2024 αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της χώρας να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η χώρα μας έχει επενδύσει σε διάφορα έργα υποδομών, ενεργειακών διασυνδέσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για να επιτύχει αυτόν τον στόχο και τα οφέλη αναμένεται να είναι πολυάριθμα, περιλαμβάνοντας οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Παρά τις σημαντικές προόδους και τις ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει παράλληλα προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ενεργειακή της στρατηγική. Οι περισσότερες οφείλονται σε τεχνικές αδυναμίες και ασυμβατότητα δικτύου, ρυθμιστικά και διαχειριστικά εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες, καθώς και περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.
Σε άλυτο πρόβλημα δείχνει να εξελίσσεται και το θέμα των περικοπών στο δίκτυο, καθώς η παραγωγή ενέργειας υπερκαλύπτει τη ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται θέματα ευστάθειας δικτύου, λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, γεγονός που καθιστά την ισορροπία του συστήματος μια δύσκολη εξίσωση, σχεδόν σε καθημερινή βάση, για τους διαχειριστές.
Το φαινόμενο των περικοπών εκτιμάται ότι διαρκώς θα εντείνεται, λόγω της συνεχούς αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Η αντιμετώπιση των περικοπών παραγωγής ΑΠΕ απαιτεί μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τεχνολογικές βελτιώσεις, ρυθμιστικές αλλαγές και επενδύσεις σε υποδομές.
Η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και η επιτάχυνση της ευρείας χρήσης μπαταριών, προκειμένου να αποθηκεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια, αποτελούν τους δύο κρίσιμους πυλώνες για την καταπολέμηση των περικοπών παραγωγής και τη μείωση της επενδυτικής ανασφάλειας. Παράλληλα, η εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης της ζήτησης, όπως η απόκριση ζήτησης (demand response), επιτρέπει στους καταναλωτές να προσαρμόζουν τη χρήση ενέργειας βάσει των αναγκών του δικτύου, βοηθώντας έτσι στη σταθεροποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Οι μελλοντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως αυτές της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία και η ενίσχυση των υφιστάμενων συνδέσεων με χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να ενισχύσουν τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια πιο βιώσιμη και αποδοτική ενεργειακή υποδομή.
Παράλληλα, η χώρα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αποθήκευση ενέργειας με ορίζοντα το 2030, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας προβλέπεται να φτάσει τα 9,3 GW μέχρι το έτος αναφοράς.
Κοιτάζοντας μπροστά, προς το 2030, θα πρέπει να θέσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να μην υπάρχει περίσσεια ενέργειας, να καταστούν βιώσιμα τα έργα και να μειωθεί η επενδυτική ανασφάλεια, καθώς επίσης να προαχθούν περαιτέρω οι συνεργασίες με γειτονικές χώρες, ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Ο τομέας της ενέργειας έχει χαρακτηριστεί ως το «οξυγόνο της οικονομίας», δίνοντας προστιθέμενη αξία στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Για να θωρακιστεί, λοιπόν, ένας από τους κρισιμότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες επενδυτικές και τεχνολογικές στρατηγικές με σαφή προσανατολισμό και καθορισμένο πλάνο.
Η PROTASIS διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση για τη μελέτη των συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία τον αυτοματισμό και την εποπτεία τους, φροντίζοντας διαρκώς να εξελίσσεται, ανταποκρινόμενη σε διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές. Διανύοντας την τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, δύναται να προσφέρει μια συνολική λύση για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ενεργειακών μεγεθών του φωτοβολταϊκού ή υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Ο συνδυασμός των συστημάτων SCADA, των μετρητών ενέργειας και των ελεγκτών ισχύος (Power Plant Controllers) της PROTASIS αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εγκατάστασης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων και την αποφυγή πιθανών κινδύνων στις επικείμενες οικονομικές συναλλαγές.
Πρόσφατα η PROTASIS πρόσθεσε ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της, καθώς έγινε πιστοποιημένος συνεργάτης της SEC (Saudi Electricity Company), παγιώνοντας την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και δημιουργώντας ευκαιρίες για να συμβάλλει σε νέα, πρωτοπόρα και εμβληματικά έργα.
ΠΗΓΗ: energypress.gr