Περισσότερες από 30.000 αναμένεται να είναι οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου που θα έχουν γίνει συνολικά μέσα στο 2024. Σε σχέση με τις πόλεις που θα γίνει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής: η Φλώρινα, η Λιβαδειά και τα Γιαννιτσά. Οι υπόλοιπες περιοχές που στοχεύει η Enaon EDA να μπουν στο δίκτυο είναι η Άμφισσα, η Βέροια, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Αλεξάνδρεια και η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας.
Αντίστοιχα, για το επόμενο έτος, με υγροποιημένο φυσικό αέριο θα τροφοδοτηθούν ακόμα οι περιοχές: Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος.
Στα Γρεβενά, ήδη, οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής έχουν ολοκληρωθεί και σε αυτή τη φάση προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι συνδέσεις νέων καταναλωτών. Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και η πλήρωση του Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς, η οποία σηματοδότησε την έλευση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Καστοριάς και του Αργους Ορεστικού.
Συνολικά, αυτή την στιγμή, τα συνεργεία της εταιρείας έχουν σε πλήρη εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες σε συνολικά 24 πόλεις ανά την Ελλάδα (πλην της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας).
Όπως προκύπτει από το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030 της Italgas, μέσω της θυγατρικής της Enaon Eda, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο Σχέδιο) για την επέκταση του δικτύου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ακόμη και επιτρέποντας τη διανομή ανανεώσιμων αερίων.
Προβλέπεται, επίσης, ευρεία εγκατάσταση του Nimbus στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα επιτρέψουν την επέκταση του ελληνικού δικτύου από 7.924 χιλιόμετρα το 2023 σε πάνω από 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του Σχεδίου (περίπου +40%) και την αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων καταναλωτών από 600.000 το 2023 σε περίπου 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030.
Για φέτος η Enaon EDA πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023. Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Enaon διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων.
Της Μαρίνας Ξυπνητού από το ypodomes.com