Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

«Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση», τόνισε στην απολογία της για τη Μάνδρα η Ρ. Δούρου

«Σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα: Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως Περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή; Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και –να μου επιτρέψετε– την ασύγγνωστη προχειρότητά του», τόνισε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Κλείνοντας την απολογία της στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2017, στη Μάνδρα, έκανε λόγο για μια τραγωδία, μόνο που «αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση».

Η πρώην Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επιπλέον, σε όσα λέγονταν για «ώριμες» μελέτες που  ήταν έτοιμες για να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Χαρακτήρισε δε, τεράστιο ψέμα ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής άφησε στα συρτάρια δήθεν ώριμη μελέτη που θα είχε σώσει την πόλη της Μάνδρας. «Ουδέν ψευδέστερο από τα περί δήθεν ώριμης μελέτης που εμείς θάψαμε», παρατήρησε, εξηγώντας ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι ταύτιζαν εσκεμμένα την παραλαβή της μελέτης, η οποία λέγεται προσωρινή παραλαβή, με την ωριμότητα της, για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι η σχετική μελέτη έγινε ώριμη μετά την επικύρωση των οριογραμμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μάλιστα όταν εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής της, στις 12 Φεβρουαρίου του 2016. «Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχός μου έβγαινε και έλεγε «έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα». Μου έλεγαν τότε: «Βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016». Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» τόνισε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως βρήκε από τους προκατόχους της 50 μελέτες και κανένα έργο.

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε μετά την επίσκεψή της στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αναφορά για την υπόθεση, και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς ένα συνετός Περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τρέσες και βλεφαρίδες».

Επιπλέον, επέμεινε πως σε καμία περίπτωση δεν αναζητεί στην κλιματική αλλαγή άλλοθι. «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική αλλαγή, δεν ψάχνω για άλλοθι, αλλά ακόμα και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειές της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα» τόνισε η κυρία Δούρου.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως δεν καταλαβαίνει τι εννοούν όσοι λένε ότι έπρεπε να ακούσει το «καμπανάκι» από τις πλημμύρες του 2015, επισημαίνοντας «την «καμπάνα» τη βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και ότι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Ιανουαρίου 2022 με τις απολογίες των υπόλοιπων 20 κατηγορουμένων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων