Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και μειώσεις φόρων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3%, που θέτει για τα επόμενα 4 χρόνια για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, με την ακρίβεια να ταλανίζει τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να βρουν στέγη, όχι για αγορά (καθώς πλέον αποτελεί άπιαστο όνειρο η απόκτηση κατοικίας), αλλά για ενοικίαση.
Ακόμα και το πρόγραμμα “Σπίτι μου” απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε δημοσίους υπαλλήλους με σταθερό εισόδημα. Είναι σχεδόν αδύνατον να βρει στέγη γιατρός ή δάσκαλος στην περιφέρεια, καθώς αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς η βραχυχρόνια μίσθωση. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως κόφτες και ενδεχομένως να οδηγήσουν αρκετούς ιδιοκτήτες να μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των 880 εκατ. ευρώ για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών και περαιτέρω μείωσης βαρών για το 2025, όπως αυτά προβλέφθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρχουν εκπλήξεις λόγω των θετικών επιδόσεων στον Προϋπολογισμό, καθώς φαίνεται να δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό πρόκειται κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Επίσης, το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει το 2027 ακόμα μία ίδια μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%. Ο σχεδιασμός για το επόμενο έτος περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Play Video
Ειδικότερα:
1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 225 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα και θα μοιραστεί σε μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευσή της είτε σε δεύτερο χρόνο εντός της επόμενης χρονιάς είτε εντός του 2026. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια.
Σημειώνεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία, συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.
2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε αναφέρει στην προεκλογική περίοδο του 2023: “Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση”. Με τις αλλαγές, όμως, στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών και τη θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έρχεται ταχύτερα, καθώς παράλληλα αυξάνονται και οι φόροι που θα πληρώσουν.
3. Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
4. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
5. Αύξηση των συντάξεων (400 εκατ. ευρώ).
6. Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
7. Σχεδιάζεται η επέκταση του επιδόματος παραγωγικότητας στο Δημόσιο, νέες προσλήψεις, πρόσθετες αμυντικές δαπάνες και κίνητρα σε νέες μητέρες, ταυτόχρονα με τη δημιουργία υποδομών φύλαξης για παιδιά και ηλικιωμένους.
8. Με στόχο να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και ταυτόχρονα να υπάρξει υποχώρηση των ενοικίων, τα οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, σχεδιάζονται αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εξετάζεται νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών της κλίμακας για βραχυχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστές από 15% έως 45%. Επίσης, εξετάζεται η επιβολή ορίου στο χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένα ακίνητο να εκμισθώνεται βραχυχρόνια στις 60 ή 90 ημέρες, ανάλογα με την περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να μπει πλαφόν, και συγκεκριμένα ένα ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση ανά ΑΦΜ.
9. Κίνητρα για να ανοίξουν περίπου 650.000 κλειστά ακίνητα. Θα επανεξεταστεί η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σύμφωνα με την οποία όσοι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών θα απαλλαγούν για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον αναλογούντα φόρο που αντιστοιχεί στα μισθώματα, ενώ ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν και ακίνητα που μένουν ανενεργά από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που εκμισθωθούν για μία τριετία.
10. Θα εξεταστεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών. Οι όποιες τροποποιήσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν πριν από το φθινόπωρο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο αποδίδει το μέτρο, αλλά και πόσο επιβαρύνονται οι επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπου και προσέφυγαν οι επαγγελματίες ζητώντας την ακύρωση του νόμου. Επί της ουσίας, οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών. Δηλαδή, εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτική λύση (αποκλειστικά με όσα δηλώνουν στα ηλεκτρονικά βιβλία) για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών.
ΠΗΓΗ: capital.gr