Σχεδόν 70 άτομα προστέθηκαν το 2023 στη λίστα των βαθύπλουτων με περιουσία τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το νέο Wealth Report της Knight Frank, υπάρχουν πλέον περίπου 627.000 άνθρωποι διεθνώς -αύξηση της τάξης του 4,2% το τελευταίο έτος- με τόσο μεγάλη περιουσία.
Μεγαλύτερη αύξηση πλούτου, περίπου 7,2%, εμφάνισαν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής, εν μέρει χάρη στο χρηματιστηριακό ράλι και την ακμάζουσα οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε, οι ελπίδες για πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη ενισχύθηκαν, όπως και οι προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις, η ανάπτυξη απεδείχθη ανθεκτική και η ανεργία παρέμεινε κοντά σε ιστορικά χαμηλά.
«Το βελτιωμένο τοπίο στο πεδίο των επιτοκίων δανεισμού, η ισχυρή επίδοση της αμερικανικής οικονομίας και η κατακόρυφη άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές στήριξε τη δημιουργία πλούτου παγκοσμίως», σχολίασε σχετικά ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής ερευνών στη Knight Frank.
Επίσης, πολλοί ευνοήθηκαν και από την άνοδο του χρυσού (κατά 15%), την εκτίναξη του bitcoin (155%), το κόστος κατοικιών (κατά 3,1% στις κορυφαίες αγορές διεθνώς) και τα ενοίκια, τα οποία αυξήθηκαν με τριπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τον μέσο όρο, σύμφωνα με τη Knight Frank.
Απεναντίας, ο δείκτης της εταιρείας, ο οποίος παρακολουθεί τις επενδύσεις στον τομέα της πολυτέλειας, υποχώρησε κατά σχεδόν 1%, μια κίνηση αρκετά σπάνια. Ενόσω οι τιμές για έργα τέχνης, κοσμήματα και ρολόγια ανέβηκαν, η αξία του ουίσκι, των αυτοκινήτων, των τσαντών και των επίπλων πολυτελείας διολίσθησε πέρυσι.
Σε ευνοϊκή θέση οι Millennials
Η Knight Frank προβλέπει ότι ο αριθμός των πλουσίων θα αυξηθεί κατά 28% την επόμενη πενταετία, ιδίως στην Ινδία και την ηπειρωτική Κίνα.
Επίσης, αναμένει ότι σε βάθος εικοσαετίας, η γενιά των millennials, δηλαδή των γεννηθέντων μεταξύ 1981 και 1996, θα λάβει περιουσιακά στοιχεία αξίας 90 τρισ. δολαρίων λόγω γονικών παροχών ή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να καταστεί «η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία».
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των βαθύπλουτων με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων μόλις το 11% είναι γυναίκες. Βέβαια, πριν από 10 χρόνια αποτελούσαν μόνο το 8% του συνόλου.
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε πως οι εύποροι boomers (γεννηθέντες μεταξύ 1946-1964) είναι πιο απαισιόδοξοι για τις αγορές και την οικονομία, αφού μόνο το 52% αυτών εκτιμά ότι ο πλούτος του θα διογκωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο, έναντι 7% των μελών της γενιάς Gen Z (γεννηθέντες μεταξύ 1997 και 2013).
Λιγότεροι από 10% των boomers δήλωσαν ότι αναμένουν να αγοράσουν σπίτι φέτος, έναντι 20% των millennials. Η απόκλιση αποδίδεται βέβαια στο γεγονός ότι οι πρώτοι είναι συνήθως ήδη ιδιοκτήτες κατοικιών, ενώ επίσης αποφεύγουν να πάρουν στεγαστικό όσο τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 20ετίας. Τέλος, ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της αγοράς ή ύφεσης και συνεπώς είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε μεγάλα «ανοίγματα».
Πηγή aftodioikisi.gr