Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Αγανακτισμένος ο Σόκρατες για την προφυλάκισή του

Αγανακτισμένος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες για την προφυλάκισή του με επιστολή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα “Ντιάριο ντε Νοτίσιας”.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός προφυλακίστηκε στις 24 Νοεμβρίου, για διαφθορά, ενώ την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά για την αποφυλάκισή του.

Όταν βρίσκεται κανείς υπό κράτηση, “ήδη δεν είναι ένας πολίτης έναντι των θεσμών, αλλά ένας κρατούμενος έναντι των αρχών”, ο λόγος του οποίου “δεν έχει την ίδια αξία” με το λόγο των άλλων, υποστηρίζει ο Σόκρατες στην επιστολή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις του ανακριτικού απορρήτου και επικρίνει “τη δειλία των πολιτικών ανδρών, τη συνέργεια ορισμένων δημοσιογράφων” ή ακόμη “τον κυνισμό των καθηγητών του Δικαίου”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η προφυλάκισή του δεν συνιστά “δυσανάλογη προσβολή της ελευθερίας του”.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου κατά την κάθοδό του από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και τρεις ημέρες αργότερα τέθηκε υπό έρευνα για διακεκριμένη φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Έβορα (νοτιοανατολική Πορτογαλία).

Η δικαιοσύνη εξετάζει μεγάλα ποσά που μεταβιβάσθηκαν στο λογαριασμό του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, που φαίνονται ασυμβίβαστα με τα έσοδα που δήλωσε στην εφορία. Ιδιαίτερα εξετάζεται η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, την οποία ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων