Σήμερα λήγουν στο Αλμάτι του Καζακστάν οι διήμερες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά από οκτώ μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων, χωρίς να περιμένει κανείς θεαματικά αποτελέσματα, δηλαδή με μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Οι συνομιλίες διεξάγονται με δύο νέα δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι οι κυρώσεις που υιοθέτησαν ΗΠΑ και ΕΕ το 2012 έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο Ιράν. Το δεύτερο είναι ότι το Ιράν εγκατέστησε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα του Νατάνζ, γεγονός που κατά το Ισραήλ σημαίνει ότι το Ιράν βρίσκεται “πιο κοντά από ποτέ” στην κατασκευή ατομικής βόμβας.
Οι δύο πλευρές προσήλθαν πάντως με νέες ιδέες. Η ομάδα των 5+1 προτείνει χαλάρωση των κυρώσεων που υιοθέτησαν το 2012 ΗΠΑ και ΕΕ, με αντάλλαγμα το κλείσιμο του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντο. Το Ιράν από την πλευρά του φέρνει «ένα νέο, ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων». Ο βαθμός ευελιξίας της κάθε πλευράς, χθες τουλάχιστον, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός.
Η Τεχεράνη, όπως είναι γνωστό, ούτε τη μείωση του εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% θέλει, ούτε και να κλείσει το εργοστάσιο στο Φόρντο, αλλά απαιτεί την άρση των διεθνών κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες στο Βερολίνο, ότι ελπίζει η Τεχεράνη να κινηθεί προς μια διπλωματική λύση σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν πως οι συνομιλίες στο Καζακστάν στην ουσία προετοιμάζουν απευθείας συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ, πρόθεση που εξέφρασε άλλωστε πρόσφατα ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπό τον όρο να μην υπάρχει πίεση. Στην επέτειο της ιρανικής επανάστασης είπε απευθυνόμενος στη Δύση ο Ιρανός πρόεδρος: «οι προσπάθειές σας είχαν στόχο να μη γίνουμε πυρηνικό έθνος, αλλά το κάναμε».