Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 39χρονος δράστης της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, καθώς έκανε απόπειρα αυτοκτονίας τα ξημερώματα της Κυριακής (7/04).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος ο οποίος βρισκόταν σε κελί μαζί με τρεις ακόμη κρατουμένους, έφυγε από το κρεβάτι του, πήγε στο μπάνιο του κελιού, έβγαλε τους επιδέσμους που είχαν τοποθετήσει οι γιατροί στο κεφάλι και το λαιμό του, και μετατρέποντας τους σε βρόχο, επιχείρησε να απαγχονιστεί, στηρίζοντάς τους σε μια βίδα της σωλήνωσης της τουαλέτας.
Κατά τη διάρκεια όμως της απόπειρας, ο άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή, έχασε τις αισθήσεις του και έμεινε ακίνητος σε καθιστή θέση δίπλα στο ντους. Στη συνέχεια εντοπίστηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αμέσως εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν και να αναλάβουν οι γιατροί της φυλακής. Οι γιατροί διαπίστωσαν έλλειψη σφυγμού, του παρέσχαν τις πρώτες βοήθειες με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και ανέκτησαν το σφυγμό του ενώ στη συνέχεια διακόμιστηκε στο «Αττικόν» Νοσοκομείο Χαϊδαρίου, στη Μονάδα όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Η γνωμάτευση των ψυχιάτρων
Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση – συνεδρία, από δύο ψυχιάτρους πραγματογνώμονες, κατόπιν σχετικής εντολής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν αναγκαία η λήψη απόφασης τοποθέτησής του στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού αντί θαλάμου κράτησης. Τα αποτελέσματα – γνωματεύσεις των εξετάσεων σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρνητικά ως προς το ερώτημα αυτό.
Συγκεκριμένα η μία γνωμάτευση αναφέρει ότι ήταν συνεργάσιμος, διατηρούσε βλεμματική επαφή, απαντούσε με σαφήνεια στις ερωτήσεις, ήταν σχετικά προσανατολισμένος χωροχρονικά, χωρίς διαταραχές αντίληψης ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε μνημονικές γνωστικές διαταραχές, παρουσίαζε επιλεκτική αμνησία, ”δονούμενο” συναίσθημα και ευχές θανάτου, χωρίς όμως ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό.
Η δεύτερη ορίζει ότι ο άνδρας εμφανίζει σταθερή κλινική εικόνα με παρορμητικές και χειριστικές συμπεριφορές.
Στην αναφορά του ο ένας ψυχίατρος αναφέρει: «Ασθενής 38 ετών ήρεμος συνεργάσιμος, διατηρεί βλεμματική επαφή και απαντά με σαφήνεια στις ερωτήσεις. Σχετικά προσανατολισμένος χωροχρονικά δεν αναφέρονται διαταραχές αντίληψης και ψευδαισθήσεις. Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές μνημονικές γνωστικές διαταραχές».
Συνεχίζεται η ΕΔΕ
Ως προς την έρευνα στο αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, μετά από πενθήμερη προθεσμία που πήραν όλοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους, καλούνται σε καταθέσεις.
Αυτό που φαίνεται από την ως τώρα διαδικασία είναι ότι ο διοικητής του τμήματος Αγίων Αναργύρων δεν είχε ενημερωθεί από τον αξιωματικό υπηρεσίας και άρα δεν είχε άμεση ευθύνη.
Είχε ενημερωθεί η Υποδιοικητής και Επόπτρια Δυτικής Αττικής εκείνη την νύχτα, η οποία φαίνεται να έχει και την βαρύτερη ευθύνη εκ της θέσεώς της.
Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.
Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η ΕΔΕ, χωρίς όμως ακόμα να είναι απολύτως σίγουρο, καθώς ενδεχομένως να κληθούν και άλλοι αξιωματικοί να καταθέσουν ή να υποστηρίξουν εμπλεκόμενοι να χρειαστούν και συμπληρωματικές καταθέσεις.
Το προφίλ του κακοποιητή – Τι λένε οι ειδικοί
Το προφίλ του κακοποιητή επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οι ειδικοί επιστήμονες με αφορμή την δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγ. Αναργύρους, αλλά και την έξαρση όπως δείχνουν τα στοιχεία, της ενδοοικογενειακής βίας.
Ειδικοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές μίλησαν στην ΕΡΤ και προσπάθησαν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της ψυχοσύνθεσης του δράστη αποκαλύπτοντας τα κίνητρα που τον ώθησαν εκείνον και κάθε άλλο κακοποιητή σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στο μυαλό του κακοποιητή, υπάρχει μία αχανής εσωτερική σύγκρουση. Ο άνδρας ο «νταής», ψάχνει απεγνωσμένα για έναν τρόπο να αναδείξει την ταυτότητα, να επιβεβαιώσει τη δύναμή του.
Ο εν δυνάμει δράστης ενδοοικογενειακής βίας, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια βαθιά κρυμμένη, με αποτέλεσμα να φαίνονται ισχυροί και επιτυχημένοι αλλά εσωτερικά να νιώθουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να νιώθουν την ανάγκη να συντρίψουν μία γυναίκα ώστε να επιβεβαιώσουν την εικόνα του δυνατού.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη επιθυμία ελέγχου. Κάθε εξωτερική συναναστροφή της γυναίκας με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, θεωρείται ως εισβολή, επικίνδυνη για τον δεσμό τους και προσπαθούν να την περιορίσουν.
Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους αποδίδοντας την σε οικονομικά προβλήματα, στο αλκοόλ, στις ουσίες σε μία μόνιμη προσπάθεια να μειώσουν την αίσθηση της προσωπικής τους ευθύνης.
Σε αυτές τις απάνθρωπες συμπεριφορές, θύματα είναι και τα παιδιά που μπορεί να υπάρχουν που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον.
Η βία κατά των γυναικών, η βία κατά των παιδιών, είναι υπόθεση όλων… όπως και υπόθεση όλων είναι να μην κλείνουμε τα μάτια.
Πηγή: CNN Greece