Λουλούδια, αρκουδάκια, ευχητήριες κάρτες και ρομαντικά δείπνα. Όλα αυτά γνωρίζουμε εδώ στη Ελλάδα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πώς γιορτάζουν όμως την ημέρα των ερωτευμένων σε άλλα μέρη του πλανήτη;
Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο πρωτότυπα έθιμα:
Ιταλία
Η ακολουθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περίπου τα ίδια έθιμα με εμάς. Υπάρχει, ωστόσο, μία πόλη που τηρεί εντελώς δικά της έθιμα, που ξεχωρίζουν, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Πιο συγκεκριμένα, στην Βερόνα, στις 14 Φεβρουαρίου, όλοι οι κάτοικοι ντύνονται κόκκινα και συμμετέχουν σε ένα τριήμερο γλέντι, με πολλές εκδηλώσεις για την γιορτή των ερωτευμένων. Το εν λόγω έθιμο, μάλιστα, στην πόλη που, κατά τον Σαίξπηρ, έζησε το πιο διάσημο ερωτευμένο ζευγάρι, σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, έχει γίνει ευρέως γνωστό, με αποτέλεσμα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του έρωτα.
Kατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεξάγεται και ένας διαγωνισμός, για το καλύτερο ερωτικό γράμμα, από αυτά που στέλνονται κάθε χρόνο στο fun club της Ιουλιέτας. Το γράμμα που θα βραβευθεί ως το καλύτερο κερδίζει και ένα ξεχωριστό βραβείο.
Κίνα
Η Κίνα ακολουθεί έναν ρομαντικό τρόπο εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, με τελετουργίες θρησκευτικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, τα ερωτευμένα ζευγάρια πηγαίνουν σε κάποιο ναό και προσεύχονται για την ευτυχία τους. Αργότερα, όταν πια βραδιάσει, αναζητούν στον ουρανό τα άστρα Altair και Vega. Τα δύο άστρα έχουν μία ξεχωριστή ιστορία για τους Κινέζους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν αρχαίο κινεζικό μύθο, θεωρείται ότι αποτελούν δύο ερωτευμένους συντρόφους, που είναι καταδικασμένοι να ζήσουν για πάντα χωριστά. Κάθε χρόνο, την ημέρα των ερωτευμένων, τα δύο άστρα συναντώνται για μία και μοναδική φορά. Τότε, οι νεαρές αδέσμευτες Κινέζες προσφέρουν πεπόνια και άλλα φρούτα στην Zhinu (Vega) και προσεύχονται για να τις βοηθήσει να βρουν έναν καλό σύζυγο και να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν γιορτάζει την ημέρα των ερωτευμένων την ίδια ημέρα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά στις 7 Ιουλίου κάθε έτους, ημερομηνία κατά την οποία διεξάγεται και το περίφημο, για την Κίνα, Qixi festival.
Δανία
Ένας ιδιαίτερα ρομαντικό προορισμός για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί η Δανία. Αμέτρητα ζευγάρια πηγαίνουν προς γνωστά μνημεία, όπως Little Mermaid, Den Lille Havfure στην Κοπεγχάγη και στο διάσημο κήπο – λούνα Παρκ Tivoli.
Οι «κάρτες των αγαπητικών» είναι η πιο δημοφιλής και ρομαντική συνήθεια στη Δανία. Αρχικά, αυτές οι κάρτες είχαν διαφανή μορφή και, όταν έπεφτε πάνω της φως, φαινόταν ένας εραστής που έδινε ένα δώρο στην αγαπημένη του.
Το έθιμο του «Λευκού Λουλουδιού» γιορτάζεται με απέραντη αγάπη και φροντίδα. Εκατομμύρια λουλούδια «γάλανθος ο χιονώδης» στέλνονται σε φίλους και συντρόφους.
Η παράδοση του Gaekkebrev έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι γράφουν ρομαντικά, αλλά και αστεία γράμματα και ποιήματα, γνωστά ως ‘gaekkebrev’. Στο τέλος του γράμματος δεν υπάρχει όνομα, αλλά ο νέος υπογράφει με μια κουκκίδα. Έπειτα, η κοπέλα που λαμβάνει την κάρτα πρέπει να μαντέψει τον αποστολέα. Αν πει το σωστό όνομα, εκείνη τη χρονιά παίρνει ένα «Πασχαλινό Αυγό».
Παρίσι
Μεταξύ 12 και 14 Φεβρουαρίου, η λεγόμενη “Πόλη του Έρωτα” το Παρίσι, μετατρέπεται σε ρομαντικό στέκι.
Εκεί, τα σπίτια στολίζονται με τριαντάφυλλα, τα δέντρα καλύπτονται με σημειώματα αγάπης, οι προτάσεις γάμου πέφτουν βροχή, ενώ το κάθε ζευγάρι έχει την ευκαιρία να φυτέψει το δικό του δέντρο της αγάπης!
Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό έθιμο τηρούν και οι Βρετανοί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αναλυτικότερα, κάθε φορά που γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο ενός δίσεκτου έτους, είναι η σειρά των γυναικών να αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο να κάνουν πρόταση γάμου στους αγαπημένους τους. Πρόκειται για μία «επικίνδυνη» συνήθεια, καθώς οι γυναίκες που προχωρούν σε αυτό το τολμηρό βήμα δεν έχουν ιδέα ποια απάντηση πρόκειται να λάβουν.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την πρόταση γάμου, οι Βρετανοί συνηθίζουν να στέλνουν ανώνυμες κάρτες στους συντρόφους τους, ενώ οι πιο ρομαντικοί κάνουν μία καταχώρηση «αγάπης» σε τοπικές εφημερίδες.
Από την άλλη, στην Ουαλία, οι ερωτευμένοι συνηθίζουν να δωρίζουν κάτι στους αγαπημένους τους. Το παραδοσιακό δώρο της Ουαλίας, ανεξάρτητα από την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι ένα ξύλινο κουτάλι. Την ημέρα των ερωτευμένων, λοιπόν, τα ζευγάρια συνηθίζουν να διακοσμούν τα ξύλινα κουτάλια με καρδιές, λουκέτα, κλειδιά, πέταλα, κόμπους και πολλούς ακόμη συμβολισμούς και να τα χαρίζουν ο ένας στον άλλο.
Νότια Αφρική
Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στη χώρα και γιορτάζουν την αγάπη τους ξαπλωμένοι στις παραλίες. Σε πολλές περιοχές, συνήθως οι γυναίκες αναβιώνουν την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή Lupercalia.
Τα μαγαζιά εκείνες τις μέρες είναι γεμάτα με λουλούδια και σύμβολα αγάπης με παραδοσιακό αφρικάνικο στυλ. Οι πιο τολμηροί οργανώνουν επισκέψεις στη ζούγκλα ενώ το rafting και η αναρρίχηση στα εξωτικά νησιά του Cape Town και Γιοχάνεσμπουργκ είναι πολύ διαδεδομένα. Αλλά αν βρεθείτε στην Νότια Αφρική 14 Φεβρουαρίου, προτιμήστε το φεστιβάλ του παραδοσιακού παραθαλάσσιου χωριού Hermanus.
Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται σε 2 μέρες. Στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες δίνουν τα δώρα τους στους άντρες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις 14 Μαρτίου «White Day».
Το δώρο είναι συνήθως σοκολάτα. Μία για όλους τους φίλους, συναδέλφους και συγγενείς ονόματι giri-choco, όπου giri σημαίνει «υποχρέωση», και πωλείται σε καταστήματα. Η δεύτερη (honmei-choco) είναι για το σύντροφο – αγαπημένο και φτιάχνεται από τα χέρια των γυναικών.
Μαλαισία & Σιγκαπούρη
Πρωταγωνιστής της γιορτής των ερωτευμένων για την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη αποτελούν τα…εσπεριδοειδή. Στις χώρες αυτές, λοιπόν, οι ανύπαντρες γυναίκες συγκεντρώνονται στις όχθες και στις γέφυρες του ποταμού της πόλης και πετούν πορτοκάλια. Στα πορτοκάλια αυτά έχουν γράψει προηγουμένως το όνομά τους και το τηλέφωνό τους, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα βρουν τον άνδρα των ονείρων τους!
Πρόκειται για ένα χαριτωμένο έθιμο, που προέρχεται από τα παλιά και μοιράζεται στις παραδόσεις αρκετών ασιατικών κρατών. Ωστόσο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω έθιμο έχει απαγορευτεί σε πολλά από αυτά τα κράτη, όπως στην Μαλαισία, το Πακιστάν, την Ινδονησία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Ινδία. Όντας μουσουλμανικά, τα εν λόγω κράτη έχουν απαγορεύσει δια ροπάλου τις συγκεκριμένες πρακτικές, ενώ όποιος τολμήσει να παραβεί την απαγόρευση αυτή, τιμωρείται με ποινή.