«Αγκάθι» έχει γίνει για δεκάδες καρκινοπαθείς στην περιοχή μας το θέμα που αφορά τη διαμονή τους στην Αθήνα όταν είναι να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.
Η λίστα αναμονής για χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο της Ρόδου είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Οι ανάγκες για χημειοθεραπείες εξίσου είναι μεγάλες και σίγουρα δεν παίρνουν αναβολές.
Αυτό σημαίνει πως δεκάδες συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην Αθήνα και κυρίως να δαπανούν, πάρα πολλά χρήματα για τη διαμονή τους στο κέντρο προκειμένου να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.
Όμως αποθέματα δεν υπάρχουν και ήδη πολλοί ασθενείς έχουν δηλώσει στην πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Μαρία Κρητικού ότι δεν θα μεταβαίνουν πια στην Αθήνα για χημειοθεραπείες γιατί δεν έχουν που να μείνουν και κυρίως δεν διαθέτουν τόσα πολλά χρήματα για ξενοδοχεία.
Εγκαταλείπουν δηλαδή τις θεραπείες τους γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για τα διαμονή τους σε ξενοδοχεία.
Την κατάσταση θα μπορούσε να βελτιώσει η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στο Νotosnews και την “Απογευματινή Ενημέρωση” η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Μαρία Κρητικού.
«Στην ογκολογική κλινική δεν υπάρχει προσωπικό αρκετό. Η αναμονή στο ΓΝΡ για ακτινοβολίες φθάνει τους τρεις με τέσσερις μήνες», τόνισε η κ. Κρητικού.
«Και ραντεβού να βρούμε σε νοσοκομείο στην Αθήνα δεν υπάρχει κάπου να μείνουν οι ασθενείς . Οι ξενώνες δεν έχουν δωμάτια . Λόγω της πανδημίας ήταν κλειστοί. Έχουν ανοίξει δύο τρία-δωμάτια που δεν επαρκούν για όλη την Ελλάδα. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Για ένα σπίτι το μίσθωμα είναι 30 ευρώ την ημέρα δηλαδή 1000 ευρώ το μήνα. Οι ακτινοβολίες απαιτούν δύο μήνες. Πριν την πανδημία βοηθούσαμε κάποιους ανθρώπους και έμεναν στους ξενώνες. Καθημερινά επικοινωνούμε με τους ξενώνες στην Αθήνα. Η απάντηση η ίδια. Δεν έχουν κλίνη ούτε για ένα ασθενή», είπε η κ. Μαρία Κρητικού.
Αρκετοί ασθενείς όπως είπε αρνούνται να πάνε στην Αθήνα για ακτινοβολίες γιατί δεν έχουν χρήματα για τη διαμονή και τη διατροφή τους.
«Χρειάζονται 1.000 και 2.000 ευρώ για τη διαμονή. Πρέπει να έχουν και για τη διατροφή τους. Δεν υπάρχουν τα χρήματα. Λυπάμαι γιατί υπάρχουν ασθενείς που λένε πως δεν θα κάνουν ακτινοβολίες», τόνισε.
Σε ερώτηση για τον αριθμό των ανθρώπων που αδυνατούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες γιατί δεν έχουν τα χρήματα για να μείνουν στην Αθήνα η κ, Κρητικού απάντησε πως είναι αρκετοί.
«Βλέπουμε και την αναγκαιότητα για τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Ρόδο», τόνισε η κ. Κρητικού.
«Πριν δυόμισι χρόνια ο αριθμός των ασθενών δεν επέτρεπε τη λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Ρόδο. Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο ΓΝΡ. Υπάρχει τρόπος για να γίνει», τόνισε η κ. Μαρία Κρητικού.
Όπως τόνισε η κ. Κρητικού τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για 20 με 30 χημειοθεραπείες την ημέρα στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Η κ. Κρητικού τόνισε πως προεκλογικά υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον από τους βουλευτές για το θέμα αλλά τώρα υπάρχει απόσταση.
«Μόνοι μας πιέζουμε για το πρόβλημα. Κάνουμε διαβήματα και στο υπουργείο Υγείας και στη 2η ΥΠΕ. Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης ότι προβλέπεται να γίνει ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Η μελέτη έχει ανατεθεί στο ίδρυμα Νιάρχος», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου.
Πηγή: lastpoint.gr