Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Αντεπίθεση Άγκυρας σε Σουλτς για το «όχι» στις ομιλίες Ερντογάν σε Τούρκους στο Αμβούργο

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα από τις δηλώσεις του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας και ειδικότερα του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, που τάσσονται κατά των εμφανίσεων του προέδρου της Τουρκίας, σε συγκεντρώσεις οπαδών του στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.
«Ξένοι πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους, δεν πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στην Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Ερντογάν, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή, στην Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία» δήλωσε στην εφημερίδα Bild, ο Μάρτιν Σουλτς. «Λάβαμε την Τετάρτη, επίσημο αίτημα της Τουρκίας, που μας ενημέρωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, θέλει να μιλήσει στους συμπατριώτες του. Δεν το θεωρώ καλή ιδέα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζιγκμαρ Γκαμπριελ, επικαλούμενος την ανεπαρκή αστυνόμευση κατά την διάρκεια της Συνόδου.«Είναι απαράδεκτο να διαθέτουμε στην Γερμανία πλατείες ή μεγάλες αίθουσες για κάποιον που τάσσεται υπέρ ενός καθεστώτος, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις αξίες. Τέτοια προπαγάνδα είναι ανεπιθύμητη εδώ πέρα» σχολίασε η επικεφαλής του Die Linke, Σάρα Βαγκενκνεχτ.

Απάντηση από Τσελίκ και τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομερ Τσελικ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις των γερμανών πολιτικών για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις ορισμένων γερμανών πολιτικών βρίσκονται για μια ακόμη φορά ακριβώς στη λογική της έννοιας των δύο μέτρων και δυο σταθμών. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις αυτών των πολιτικών σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολίτες μας στη Γερμανία», έγραψε ο Τσελίκ στο λογαριασμό του στο Τwitter.«Το δικαίωμα της διαδήλωσης και της πορείας, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, έχουν καταστεί προϊόν εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης γι’ αυτούς τους πολιτικούς», σημείωσε ο Tσελίκ και πρόσθεσε: «κάθε φορά λέμε ότι οι αρχές αυτές ισχύουν για όλους.
Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις ενός ανθρώπου που όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εθελοτυφλούσε στις εκθέσεις υπέρ της σεχταριστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο Τσελίκ αναφερόμενος στον Μάρτιν Σουλτς.«Όσοι έχουν ευαισθησία για αυτές τις ελευθερίες θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: αυτοί οι πολιτικοί δεν σέβονται τις ελευθερίες, τις χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί αυτοί θα περάσουν στην ιστορία με τις δηλώσεις τους όχι ως υπερασπιστές αυτών των ελευθεριών, αλλά ως η επιτομή της ασέβειας προς αυτές τις ελευθερίες».

Σε ανάλογο ύφος ήταν κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτουογλου. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί κάνουν απαράδεκτα πολιτικά σχόλια για εγχώρια κατανάλωση, σχετικά με τον τόπο συνάντησης του προέδρου Ερντογάν με Τούρκους υπηκόους, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Αμβούργο για την συνάντηση της G-20» τόνισε ο Μουφτούογλου και στη συνέχεια έβαλλε κατά του Μ. Σουλτς: «ιδιαίτερα η προσέγγιση κάποιου που κατείχε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης αντικατοπτρίζει και πάλι το αληθινό πρόσωπο της νοοτροπίας που αντιμετωπίζουμε, καθώς και τα δύο σταθμά εκείνων που επιδιώκουν να κάνουν δίδαγμα στους άλλους».«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις απαράδεκτες αναφορές αυτού του ατόμου με στόχο τον πρόεδρο μας» κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων