Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Άγκυρα: Τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Μεσόγειο χωρίς την δική μας παρουσία και συγκατάθεση

Μερικές μόνο ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες έφτασε η αντίδραση από την Άγκυρα. Την αντίδραση αυτή προκάλεσε η κοινή δήλωση των υπουργών της MED 7 που συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος, που έγινε γνωστή ως «Συμμαχία του Νότου» – μετά από την υπουργική σύνοδο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Καβούρι.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνεται η πάγια επιχειρηματολογία της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία τίποτε δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Μεσόγειο χωρίς την δική της παρουσία και συγκατάθεση.

Η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου, δεν έχει καμία απολύτως αξία για εμάς. Η μονόπλευρη και μεροληπτική προσέγγιση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από αυτό το όργανο, το οποίο υποστηρίζει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και τις πολιτικές του ελληνοκυπριακού-ελληνικού δίδυμου για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή».

Και καταλήγει: «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ τα Κατεχόμενα). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε αυτήν την περίπτωση την πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ολόκληρη η τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων