Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Σφίγγει ο κλοιός, άγνωστη παραμένει η επιστροφή των θεσμών

Σφίγγει ο κλοιός για την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου και, εν αναμονή του Eurogroup της Μάλτας, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Ύστερα από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την περασμένη Πέμπτη, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η επιστροφή από σήμερα, κάτι που πλέον μοιάζει αδύνατο. Σύμφωνα με πηγές, εάν η Κυβέρνηση αποδεχτεί την απαίτηση του ΔΝΤ σχετικά με εμπροσθοβαρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων το 2019, είναι εφικτό να αλλάξουν τα δεδομένα και στο Eurogroup να υπάρξουν συζητήσεις περί προόδου και συμφωνίας.

Από την άλλη, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις δεν έχουν λάβει ακόμη τη μορφή νομοσχεδίου, η επιστροφή δεν έχει οριστεί. Ωστόσο, την Τετάρτη 5 Απριλίου καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ.

Οι δανειστές φαίνεται να μην αρκούνται στην ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 ώστε να τα μακροπρόθεσμα μέτρα περί χρέους να μπουν σε εφαρμογή, ωστόσο το Eurogroup δεν αρνείται εκτενείς συζητήσεις πάνω στο θέμα, ακόμη και με έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πριν από τις 22 Μαΐου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων