Νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan κίνησε ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, για τακτικές που όπως ισχυρίζεται έχουν στόχο να καταστείλουν της ανάπτυξης της εταιρείας του.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν, o Χάρης Καρώνης υποστηρίζει ότι η JP Morgan επιχειρεί να μειώσει την αποτίμηση της Viva Wallet, εμποδίζοντας την είσοδό της σε αμερικανικές και νέες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης – μαμούθ ύψους 1 δισ. δολαρίων από τον αμερικανικό κολοσσό στη Viva, η JP Morgan μπορεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής fintech εάν η αξία της έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα κατέχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Από την πλευρά της, η JP Morgan κατέθεσε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη για κινήσεις που, όπως υποστηρίζει η τράπεζα, οδηγούν σε “περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή”, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης.
Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν αρκετά πάνω από την ολοκλήρωση του “mega deal” που εξήγγειλαν στις αρχές του έτους η Viva Wallet και η JP Morgan, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανό ναυάγιο.
Οι δύο πλευρές τηρούσαν άλλωστε “σιγή ιχθύος” σε ό,τι αφορά την πορεία ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς, ενώ η ελληνική πλευρά φαινόταν να έχει εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια με τους ιδιοκτήτες να μην συμφωνούν με τον αγοραστή στο τίμημα των δικαιωμάτων μελλοντικής εξαγοράς μετοχών, με την οποία η JP Morgan θα εξασφαλίσει τη μετοχική πλειοψηφία της εταιρείας σε μελλοντικό χρόνο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει αρχικά την εξαγορά ποσοστού 48,5% από τον αμερικανικό όμιλο, με τους Καρώνη – Αντύπα να διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας, μετοχικά και διοικητικά.
Το deal είχε λάβει το πράσινο φως από τους Επόπτες (Τράπεζα της Ελλάδος και SSM) ωστόσο στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει οι δύο πλευρές είχαν επιδοθεί σε ένα κρίσιμο μπρα-ντε-φερ που άφηνε τους μειοψηφικούς μετόχους (LATSCO family office, DECA και Hedosophia) “θεατές” σε μια συμφωνία η οποία αποφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις για την αρχική τους επένδυση στην ελληνική fintech.
Ανησυχία είχε προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές προχωρούσαν σε εταιρικές ανακοινώσεις στρατηγικών κινήσεων που σηματοδοτούσαν την ανάπτυξή τους, χωρίς όμως να περιλαμβάνουν καμία αναφορά στο πολυδιαφημιζόμενο deal.
πηγή: capital.gr