Γαλλικά στρατεύματα είναι έτοιμα για τις πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις τους εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, καθώς κατευθύνονται στα βόρεια της χώρας προς την πόλη Ντιαμπάλι, όπου η γαλλική αεροπορία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές από το περασμένο Σάββατο όταν οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη. Η Νιγηρία θα ηγηθεί της Αφρικανικής δύναμης επέμβασης που έχει φτάσει στη χώρα για να ενισχύσει τα γαλλικά στρατεύματα, αφού έχει ήδη αναπτύξει 2000 στρατιώτες.
Την ίδια στιγμή ο γάλλος Υπουργός Άμυνας Ζαν Ηβ Λε Ντριάν αποδέχτηκε ότι οι γαλλικές δυνάμεις γύρω από το Ντιαμπάλι τα βρίσκουν σκούρα στη μάχη με τους καλά εξοπλισμένους αντάρτες τονίζοντας ότι η προσπάθεια θα είναι μακριάς διαρκείας.
Και η πολιτική κατάσταση στο Μάλι είναι εξίσου περίπλοκη. Μια προσωρινή κυβέρνηση κατέχει την εξουσία από τον περασμένο Μάρτιο όταν έγινε πραξικόπημα. Τις τελευταίες ημέρες ηγέτες της κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί ότι θα διεξάγουν εκλογές το Μάρτιο, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Νιγηριανοί μέσα στην κυβέρνηση κατηγορούν τους αντάρτες για στενές σχέσεις με διεθνείς πυρήνες τζιχαντιστών και την Αλ Κάιντα. Πάνω σε αυτές τις αιτιάσεις στήριξαν το αίτημα για βοήθεια από το εξωτερικό.
Είναι βέβαιο ότι το παιχνίδι χοντραίνει στην Αφρική και η έκβαση της σύγκρουσης θα καθορίσει το ρόλο της Γαλλίας στην Αφρική για τις επόμενες δεκαετίες. Εάν η έκβαση είναι θετική η Γαλλία θα πιστωθεί τη διάσωση μιας χώρας από την αποσταθεροποίηση. Αλλά, αν η έκβαση είναι αρνητική η Γαλλία θα επιβαρυνθεί με κατηγορίες για νέα αποικιοκρατία σε μια Ήπειρο, την Αφρική, την οποία επιθυμεί να έχει σαν εμπορικό εταίρο για να ενισχύσει την σοβαρά πληγείσα οικονομία της.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η απουσία της Αμερικής από τις επιχειρήσεις, με εξαίρεση τον υποστηρικτικό ρόλο σε επίπεδο πληροφοριών και τεχνολογίας, κάτι που επιβεβαιώνει την αλλαγή δόγματος της Ουάσινγκτον στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.