Οι αγρότες ενισχύουν τις θέσεις τους στα μπλόκα και ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αφού οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν τους ικανοποίησαν. Προτάσεις που είχαν να κάνουν- για άλλη μια φορά- με το χρώμα του χρήματος κατά βάση. Μόνο που δεν πρόκειται για έξτρα χρήμα, όπως πιθανά γινόταν άλλες φορές, αλλά για λεφτά που ούτως ή άλλως θα έπαιρναν (π.χ. συνδεδεμένη επιδότηση στο βαμβάκι, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου), άσχετα αν ο τρόπος που η κυβέρνηση το επικοινωνεί, κάνει να νομίζουν όσους δεν ξέρουν πως σε τούτες τις δύσκολες ημέρες ανοίγουν οι κρουνοί για τους αγρότες. Κάθε άλλο. Μέχρι σχετικά πρόσφατα τους έβγαινε η ψυχή για να πάρουν στην ώρα τους όσα δικαιούνται στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι επιδοτήσεις δεν δίνονταν όταν έπρεπε, αυτοί έτρεχαν για δάνεια στην ΑΤΕ και ο φαύλος κύκλος τελειωμό δεν είχε.
Σε θέματα ουσίας η κυβέρνηση, η οποία στις διακηρύξεις της αναδεικνύει τον αγροτικό τομέα σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προτείνει. Δεν παρουσίασε ένα πλέγμα δράσεων που θα απαντούσαν στα φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, που στο τέλος τέλος είναι και φλέγοντα ζητήματα όλων μας, τα οποία σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που εισπράττουν. Πωλούν σχεδόν τζάμπα και οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις άφηναν ανεξέλεγκτη τη λειτουργία κυκλωμάτων που σχετίζονταν με την αγροτική παραγωγή και όταν οι αγρότες γκρίνιαζαν, απλώς τους τάιζαν με μερικές δραχμές παραπάνω κι αυτοί άφηναν τα μπλόκα. Μόνο που τώρα λεφτά δεν υπάρχουν κι η συγκυρία έχει πλέον ξεπεράσει τις πρακτικές του παρελθόντος. Σκεφτείτε ότι μόλις προ ημερών η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να ασχοληθεί με την αγορά των αγροεφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α.) όπου υπάρχει έντονη οσμή καρτέλ τιμών. Οι αγρότες ήταν αυτοί που έκαναν τις καταγγελίες όπως πιθανώς τις είχαν κάνει και στο παρελθόν, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Π.χ. συγκεκριμένος τύπος λιπάσματος εδώ πωλείται (από όλους) 35 ευρώ η συσκευασία, ενώ στην Ισπανία κοστίζει μόλις 18 ευρώ…
Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους και να σχεδιαστεί ένα πλέγμα δράσεων που θα αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και θα απαντά σε πολύ συγκεκριμένες παθογένειες του. Κι αν οι αγρότες δείξουν να «κωφεύουν» στα όσα κι οι ίδιοι αναδεικνύουν ως σημαντικά, ας δικαιολογήσουν τη θέση τους απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες.
ΥΓ1: Ναι, εντάξει, οι λαμογιές δεν απουσιάζουν από τον αγροτικό τομέα, όπως δεν απουσιάζουν από κανένα τομέα όπως καθημερινά αποκαλύπτεται. Θα ήταν άδικο οι εξαιρέσεις να χαρακτηρίζουν τον κανόνα.
ΥΓ2: Η υπόθεση με την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ (περί τα 200 εκατ. ευρώ), δεν είναι καθόλου απλή ιστορία και φανερώνει (δυστυχώς) για άλλη μια φορά ότι οι έλεγχοι σε αυτήν τη χώρα χωλαίνουν. Και πολύ μάλιστα.