Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ξημερώματα 17ης Μαρτίου, Λος Άντζελες, οι κάτοικοι ξύπνησαν από ένα ελαφρύ τράνταγμα. Σε λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, οι Times Los Angeles, είχαν δημοσιεύσει ένα κείμενο που εν πτρώτοις φαινόταν ως ένα πρώτο πρόχειρο δημοσιογραφικό κείμενο αναφορικά στο σεισμό:
«Ένας σεισμός χαμηλού βάθους 4.7 σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί, πέντε μήλια (8km) από το Westwood, California, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Γεωλογική Εταιρία.. Το ταρακούνημα συνέβει στις 6.25πμ Ώρα Ειρηνικού σε βάθος 5 μηλίων…. Τις τελευταίες 10 μέρες δεν υπήρξαν σεισμοί με μεγαλύτερο βάθος από 3, με κοντινό κέντρο. Οι πληροφορίες προέρχονται από την USGS Υπηρεσία Ειδοποιήσεως Σεισμών και αυτό το άρθρο γράφτηκε από έναν αλγόριθμο που δημιούργησε ο αρθρογράφος.
Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που είναι και πληροφορικός ανήκει όντως στους Time, εκείνη τη στιγμή είχε μόλις και εκείνος ξυπνήσει από το τράνταγμα. Σηκώθηκε, πήγε στον υπολογιστή του, διάβασε το κείμενο και πάτησε ‘αποστολή’. Αλλά ακόμη και αν δεν το είχε κάνει αυτό, οι αναγνώστες των Times θα είχαν λάβει εκείνη την ημέρα τα νέα.
Η τεχνολογία αυτοματοποιημένης δημοσιογραφίας είναι εδώ! Στις ΗΠΑ η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε εν μέρει από το Northwestern University of Illinois. Ο καθηγητής Larry Birnbaum, επικεφαλής του Intelligent Information Laboratory είναι μια κορυφαία φιγούρα στο νέο αυτό αντικείμενο το οποίο ο guardian χαρακτηρίζει ως οριζόντιο επιστημονικό πεδίο, αφού ο καθηγητής αυτός διδάσκει και στη σχολή δημοσιογραφίας του Medill.
Το σύστημα αυτοματοποιημένης δημοσιογραφίας εισάγει δεδομένα, όπως λίστες, πίνακες γραφήματα και άλλα τα οποία είναι δομημένα από ένα άλλο λογισμικό. Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ίσως τρομακτικό είναι ότι αυτά τα ρομπότ καταλήγουν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρη την ανθρώπινη γνώση.
Η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται με ρυθμούς που πολλές φορές δεν μπορούμε πλέον να προλάβουμε. Μια από τις κυρίες κατευθύνσεις αυτής της εξέλιξης είναι αυτό που λέγεται big data. Δηλαδή η συλλογή, διαχείριση και ανάλυση τεραστίων βάσεων δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων μπορεί να είναι όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει σε σελίδες του wikipedia, όλα τα στοιχεία των χρηστών του facebook ή τα δεδομένα από παρακολουθήσεις πολιτών στις ΗΠΑ. Η αυτοματοποιημένη δημοσιογραφία είναι μια έξυπνη εφαρμογή που βασίζεται σε αυτήν την τεχνολογία.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν περιμένει κανέναν. Και πολύ καλά κάνει. Πόσο έτοιμες όμως είναι οι κοινωνίες μας και τα πολιτικά μας συστήματα για αυτό που έρχεται;