Σε έναν πραγματικό «μαραθώνιο» επιδίδονται πλέον οι ερευνητές ανά τον κόσμο προκειμένου να δημιουργήσουν, το συντομότερο, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον Αντονι Φαούτσι, διοικητή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), η δημιουργία του εμβολίου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστημονική και ιατρική κοινότητα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. Στην «κούρσα» του εμβολίου για τον κορωνοϊό έχουν ήδη μπει δυναμικά Ρώσοι επιστήμονες.
Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να φτάσουμε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο Φαούτσι υποστήριξε ότι οι κλινικές δοκιμές πιθανότατα θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ο Φαούτσι σημείωσε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν πολλά υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό και ένα πρωτότυπο». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που οι επιστήμονες «τρέχουν» σε χρόνους – ρεκόρ, υπάρχουν αναγκαίες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να φανεί αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν δοκιμές σε κάποιες χιλιάδες ατόμων. «Κάθε περίπτωση θα πάρει 6 με 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην επιδημία του κορωνοϊού σε λιγότερο από 12 με 18 μήνες (σ.σ. από σήμερα) υπογράμμισε ο διοικητής του CDC.
Ο Φαούτσι προσέθεσε ότι «για τους επόμενους έξι μήνες με έναν χρόνο δεν θα μπορούμε να βασιστούμε στο εμβόλιο σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό». Τα θετικά νέα, ωστόσο, όπως είπε, είναι ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι δοκιμές για αντιβιοτικά σκευάσματα που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να φανεί αν έχουν λειτουργούν για τον κορωνοϊό. Ένα από αυτά είναι το Remdesevir που είχε χρησιμοποιηθεί για τον ιό Εμπολα.