Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τα βασικά θέματα στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ο καθορισμός των κόκκινων γραμμών που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην επερχόμενη συνάντηση με την Τρόικα και την τελική της αξιολόγηση και η επιλογή για αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όσον αφορά το πρώτο, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπόψιν της ότι και η παραμικρή αρνητική παρατήρηση στα πλαίσια της αξιολόγησης της τρόικας μπορεί να ανατρέψει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο.
Το περιβάλλον ανησυχίας δημιουργήθηκε με την πρόσφατη σκληρή αντίδραση των αγορών σε δηλώσεις και ανοίγματα της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο. Αυτό έδωσε στην Τρόικα μεγάλο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Παρά ταύτα οι πληροφορίες μιλούν για επιμονή της κυβέρνησης στις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει από το προηγούμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το in.gr. Ο κύριος πυλώνας τήρησης κόκκινων γραμμών θα είναι τα εργασιακά, αφού στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η κοινωνική ανοχή στο εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά μειωμένη με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δημιουργίας έντασης που μπορεί να ανακόψει παντελώς το μεταμνημονιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς θα είναι να μην μπουν καθόλου στην ατζέντα ορισμένα θέματα τα οποία είναι κρίσιμα για το εσωτερικό, μεταθέτοντάς τα για την άνοιξη. Σε αυτά είναι και το ασφαλιστικό για το οποίο όμως η Τρόικα έχει ήδη ζητήσει να έχει η κυβέρνηση ένα πλάνο αλλαγών οι οποίες μάλιστα να μπορούν να εφαρμοστούν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, αν κριθεί αναγκαίο.
Ο Σαμαράς αυτή τη στιγμή έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα, ενώ βλέπει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης αλλά και του κόμματός του να πέφτουν διαρκώς. Το βέβαιο είναι ότι τα ευαίσθητα ζητήματα που δεν θέλουν να μπουν στην επερχόμενη συζήτηση με την Τρόικα είναι ένα κομμάτι που δε θα μπορέσουν να αποφύγουν στο μέλλον. Αυτό όμως που σήμερα ανησυζεί ιδιαίτερα είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. Αν αυτό επιτευχθεί θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανοίξει και τα ζητήματα ασφαλιστικού και εργασιακού τον επόμενο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν μεσολαβίσει εκλογές με αότι αυτό σημαίνει για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.