Το Κατάρ θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Σάαντ αλ-Κάμπι.
Η απόφαση για την αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ ελήφθη αφού το Κατάρ εξέτασε τρόπους για να ενισχύσει τον διεθνή του ρόλο και να σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, δήλωσε ο αλ-Κάμπι σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι πολιτική αλλά βασίζεται στην αλλαγή στρατηγικής.
Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ τα τελευταία 57 χρόνια και η 11η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του οργανισμού με 610.000 βαρέλια ημερησίως, τον Οκτώβριο, κάτι λιγότερο από 2% επί συνόλου παραγωγής 33,3 εκατ. βαρελιών.
Η απόφαση ανακοινώθηκε καθώς αναμένεται η σύνοδος του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα για την παραγωγή πετρελαίου και ενώ η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να ρυθμίζουν την παραγωγή με στόχο την εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς.
Το Κατάρ θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο, αλλά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου. Το εμιράτο του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο.
«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.
Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.
Η αποχώρηση της χώρας από τον ΟΠΕΚ σημαίνει και αποδέσμευση από τις αποφάσεις ελέγχου της παραγωγής που ενδεχομένως θα επηρεάσει τις όποιες προσπάθειες ελέγχου των τιμών πετρελαίου.