Σε τιμή ίση ή χαμηλότερη των 100 ευρώ ενοικιάζονται καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων περίπου στους μισούς ελληνικούς προορισμούς, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα ακριβότερα Airbnb της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, ανάμεσα στους 119 προορισμούς με χαμηλή τιμή βρίσκεται το Σουφλί με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τα 36,74 ευρώ, η Λαμία με μέσο κόστος ενοικίασης τα 44,46 ευρώ και ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με 49,16 ευρώ. Στην Αττική, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και το Αιγάλεω είναι οι φθηνότεροι προορισμοί για ενοικιάσεις τύπου Airbnb, με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.
Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου μία διανυκτέρευση μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ, ενώ η ακριβότερη περιοχή είναι η Μύκονος, όπου μία διανυκτέρευση μπορεί να φτάσει έως και τα 755 ευρώ. Το νησί των ανέμων είναι που τοποθέτησε την Ελλάδα στον χάρτη ως μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σε 16 προορισμούς της χώρας, όπου στόχος είναι η προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλής δαπάνης που αναζητούν premium εμπειρίες, η μέση ημερήσια τιμή φτάνει ή υπερβαίνει τα 250 ευρώ. Συνολικά, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των αγορών με τα ακριβότερα Airbnb, με την Ισλανδία να καταλαμβάνει την κορυφή στα 264 ευρώ. Ακολουθεί το Μονακό στα 261 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο στα 260 ευρώ και στην πέμπτη θέση έρχεται η Ισπανία, με τιμή διανυκτέρευσης τα 236 ευρώ.
Στα 120 ευρώ η μέση τιμή μέσα σε μία πενταετία
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Keydata, που δημοσίευσε o Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (STAMA), οι τιμές στην Κρήτη είναι επίσης στα ύψη, αφού διαμορφώνονται στα 288 ευρώ, αυξημένες 42% σε σχέση με πέρσι.
Η μέση υψηλότερη τιμή καταγράφεται τον Αύγουστο και ανέρχεται στα 302 ευρώ από τα 218 ευρώ του 2023. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί κατά 58% από το 2019 και τα 76 ευρώ, φτάνοντας τα 120 ευρώ μέσα μια πενταετία.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ανά κατάλυμα (RevPAR), διαμορφώθηκαν στα 100 ευρώ, υψηλότερα κατά 88% σε σύγκριση με το 2023, σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην Κρήτη το αντίστοιχο ποσό φτάνει στα 144 ευρώ, αυξημένο κατά 84% σε ετήσια βάση. Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα κινείται το RevPAR σε Πελοπόννησο, στα 50 ευρώ, στην Αττική, στα 37 ευρώ και στην Αθήνα, στα 35 ευρώ.
Αναφορικά με την πληρότητα, διαμορφώνεται στο 40%, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2023. Σε αντίθεση με την Αθήνα, η οποία καταγράφει μείωση 4% σε ετήσια βάση, η πληρότητα στην Κρήτη έφτασε στο 50%, ενισχυμένη κατά 29% σε ετήσια βάση και ακολούθησαν Αττική στο 32% και η Πελοπόννησος στο 31%.
Σημαντικό είναι ότι η συνολική προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά 6%, με αποτέλεσμα ο πρώτος δείκτης να έχει ξεπεράσει αυτόν της ζήτησης, εξ’ου και σημειώθηκε μικρή μείωση στα ποσοστά πληρότητας. Πάντως, περίοδος κατά την οποία η πληρότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, άνω του 60%, επιμηκύνεται σταδιακά πέραν των τριών καλοκαιριών μηνών αιχμής.
ΠΗΓΗ: mononews.gr