Ύφεση, αλλά διαχειρίσιμη, προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ ακόμα και στις ακραίες παραδοχές, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα φτάσει στα επίπεδα που υπολογίζει το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς Οργανισμοί.
Συμμετέχοντας σε συζήτηση του Delphi Forum, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%. «Σενάρια για ύφεση 10% είναι ακραία», σημείωσε, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις προ ημερών σχετικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Όπως εξήγησε ο Διοικητής της ΤτΕ, αυτό το βασικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η καραντίνα της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Τα σενάρια για ύφεση 10% προφανώς στηρίζονται σε παραδοχή για καραντίνα άνω των 3 μηνών», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η ΤτΕ έχει εκπονήσει ακραίο σενάριο, με βάση το οποίο η ύφεση θα φτάσει στο 8%.
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για εμβόλιο ή φάρμακα» συνέχισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, παρατηρώντας ότι η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ είναι άνω του 10%, δηλαδή όσο στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Οσον αφορά στις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, ο Γ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμούς ή ποσοστά, αν και παραδέχθηκε ότι θα έχουμε μια νέα γενιά προβληματικών δανείων, η οποία θα εμφανιστεί μόλις «ξανασφίξουν» οι κανόνες Εποπτείας, δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ή στις αρχές του επόμενου έτους.