Αισιόδοξος για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUact2, με θέμα “Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ευρωπαϊκές εκλογές 2024”.
“Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία, ούτε το αυτομαστίγωμα. Εχω ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την περίοδο και πρέπει να σας πω ότι νοιώθω αισιοδοξία. Αισιοδοξία για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων. Νοιώθω ότι ολοένα και περισσότεροι βλέπουν τις ευρωπαϊκές εκλογές ως μια γιορτή της δημοκρατίας και νομίζω ότι, με την επιφύλαξη, βέβαια, του τελικού αποτελέσματος, θα είμαστε πολύ περισσότεροι αυτοί που με την ψήφο μας θα αποφασίσουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά. Πιο μπροστά από όσο την πήγαμε αυτή την τελευταία πενταετία, με τα ιστορικά επιτεύγματα στον εμβολιασμό, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού”, τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Τα τελευταία πέντε χρόνια πέρασε ακόμα περισσότερο στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια “δύναμη λύσεων”, μια “δύναμη του καλού”, είπε και σημείωσε πως το ηθικό δίδαγμα από την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού είναι ότι “η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μείγμα ασπίδας και δόρατος και το νοιώθουμε αυτό τις στιγμές που πολλοί αισθανόμαστε ακάλυπτοι, απροστάτευτοι”.
“Η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι μια δυναμική διαδικασία που δεν έχει ακόμα συντελεστεί και, ίσως, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό της στοιχείο είναι ότι 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν την ίδια μέρα. Αυτό είναι κάτι που από μόνο του παράγει την υπερεθνική δημοκρατία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον πλανήτη, μετά τις εκλογές στην Ινδία, όπου, όμως, ψηφίζουν για δύο μήνες”, παρατήρησε.
Σε ερώτηση για το BREXIT απάντησε πως στη Μεγάλη Βρετανία έχει συντελεστεί μια μεταστροφή υπέρ της Ε.Ε. και το 80% των νέων θέλουν να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό θα ζητήσουν όταν πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.
Ο κ. Σχοινάς τάχθηκε υπέρ της κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και σημείωσε πως αναγκαία προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτή είναι να υπάρξει πριν μια μεγάλη γερμανογαλλική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αμυνα.
Είπε, ακόμα, ότι στη σημερινή εποχή χρειάζονται πρακτικοί ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μεσσιανικοί.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε ερωτήσεις του του δημοσιογράφου και γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3, Φίλιου Στάγκου, και του κοινού, μεταξύ αυτών και αρκετών νέων.
Βασίλης Σκουρής: Να ψηφιστούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις ευρωεκλογές
Την ανάγκη να ψηφιστούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις ευρωεκλογές, επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθηγητής Βασίλης Σκουρής, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανόδου της ακροδεξιάς και των συνεπειών της.
“Είναι απαραίτητο να κάνουμε χρήση του δικαιώματος που έχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες”, είπε ο κ. Σκουρής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών και ζήτησε “να αναλογιστούμε ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες έχουν φιλοευρωπαικό χαρακτήρα και φιλοευρωπαϊκή αποστολή και να επιλέξουν, νομίζω, μια από αυτές τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή ιδέα”.
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς ο κ. Σκουρής απάντησε: “Βλέπετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει μια εξέλιξη”.
ΕΛΙΑΜΕΠ: Ενημέρωση για το διακύβευμα των ευρωεκλογών
“Πλησιάζουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές, λιγότερο από δέκα μέρες πλέον απομένουν για ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την Ευρώπη και έτσι και στην Ελλάδα οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες, να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, να τους ενημερώσουμε για το σημαντικό διακύβευμα, είναι ένας νέος πολιτικός κύκλος πολύ σημαντικών αποφάσεων οι οποίες θα καθορίσουν και την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, τόνισε ο καθηγητής Σπύρος Μπλαβούκος, επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος “Αριάν Κοντάλλη” του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εκδήλωση – συζήτηση έγινε σε αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.