Αιθίοπες πολίτες κατέθεσαν αγωγή στην Meta (Facebook) για τον ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τους. Μεταξύ αυτών ο Άμπρααμ Μεαρέγκ, ο γιος ενός Αιθίοπα ακαδημαϊκού που πυροβολήθηκε αφότου είχε δεχθεί φραστικές επιθέσεις και απειλές σε αναρτήσεις του στο Facebook. Στην αγωγή τους, οι Αιθίοπες πολίτες, ζητούν αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία όπως δήλωσαν, θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο για τα θύματα του μίσους στο Facebook, καθώς και για αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας.
Η Meta δήλωσε ότι έχει επενδύσει σημαντικά στον μετριασμό περιεχομένου και την τεχνολογία, για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα της. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι η ρητορική μίσους και η υποκίνηση σε βία είναι ενάντια στους κανόνες της πλατφόρμας.
«Το έργο μας για την ασφάλεια και την ακεραιότητα στην Αιθιοπία καθοδηγείται από τα σχόλια των τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η υπόθεση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας, στηρίζεται από την μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Foxglove. Η Meta διαθέτει κόμβο μετριασμού περιεχομένου στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση μεταξύ της αιθιοπικής κυβέρνησης και των δυνάμεων στη βόρεια περιοχή Τίγκρεϊ, ενώ 400.000 άλλοι ζουν σε συνθήκες λιμού.
Τον περασμένο μήνα, επιτεύχθηκε μια αιφνιδιαστική ειρηνευτική συμφωνία – αλλά πρόσφατα, υπήρξε μια έξαρση των δολοφονιών με εθνοτικά κίνητρα μεταξύ των κοινοτήτων Αμχάρα και Ορόμο.
Πέρυσι, ο πατέρας του Άμπρααμ Μεαρέγκ ήταν ένα από τα θύματα της βίας στη χώρα. Στις 3 Νοεμβρίου 2021, ένοπλοι άνδρες με μοτοσικλέτες ακολούθησαν τον καθηγητή Μεαρέγκ Αμάρε Άμπρα και τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση ενώ προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του. Οι απειλές από τους ένοπλους άνδρες εμπόδισαν τους μάρτυρες να βοηθήσουν τον καθηγητή ο οποίος αιμορραγούσε. Ο Μεαρέγκ Αμάρε Άμπρα πέθανε ξαπλωμένος στο έδαφος επτά ώρες αργότερα.
- Πριν από την επίθεση, είχαν προηγηθεί αναρτήσεις στο Facebook οι οποιες συκοφαντούσαν και αποκάλυπταν στοιχεία ταυτότητάς του, δήλωσε ο γιος του. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες με τη χρήση του εργαλείου αναφοράς του Facebook, η πλατφόρμα «άφησε αυτές τις αναρτήσεις έως ότου ήταν πολύ αργά». Η μία από αυτές, αφαιρέθηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Μια άλλη, την οποία η πλατφόρμα είχε δεσμευτεί να αφαιρέσει, παρέμεινε online μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2022.
«Θλιβερά ανεπαρκείς»
«Αν το Facebook είχε απλώς σταματήσει τη διάδοση μίσους και είχε μετριάσει σωστά τις αναρτήσεις, ο πατέρας μου θα ήταν ακόμα ζωντανός», δήλωσε στο BBC ο Μεαρέγκ.
Ο ίδιος ήθελε να διασφαλίσει ότι καμία οικογένεια δεν θα υπέφερε όπως η δική του, ενώ αυτό που θέλει, είναι «μια προσωπική συγγνώμη» από τη Meta. Σε ένορκη δήλωση που κατατέθηκε στο δικαστήριο, ο Μεαρέγκ ισχυρίζεται ότι ο αλγόριθμος του Facebook προωθεί περιεχόμενο «μίσους το οποίο υποκινεί σε βία».
Ισχυρίζεται επίσης, ότι ο έλεγχος του περιεχομένου του Facebook στην Αφρική, είναι «θλιβερά ανεπαρκής», με πολύ λίγους συντονιστές να ασχολούνται με αναρτήσεις στις βασικές γλώσσες Αμχαρικά, Ορόμο και Τιγκρίνια.
Από την πλευρά της, η εταιρεία δήλωσε τα εξής: «Απασχολούμε προσωπικό με τοπικές γνώσεις και εμπειρία και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητές μας για να εντοπίζουμε αναρτήσεις στις πιο διαδεδομένες γλώσσες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Αμχαρικών, Ορόμο, Σομαλί και Τιγκρίνια, που παραβιάζουν τους κανόνες της πλατφόρμας».