Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Ακάρ: “Όσα όπλα και να πάρουν οι Έλληνες, ό,τι είναι να πάθουν, θα το πάθουν”

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην τουρκική μονάδα που βρίσκεται στη Λιβύη, ανέφερε ότι παρά την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, έχει επιδοθεί σε μία κούρσα εξοπλισμών, αλλά όσα αεροπλάνα και πλοία και να πάρουν δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Παρόλα τα προβλήματά του, παρόλο που δεν έχει να φάει, να πιει, να ντυθεί, παρά τη μείωση των μισθών και του κόστους ζωής του ελληνικού λαού, έχουν επιδοθεί σε μια ξέφρενη μόδα εξοπλισμών. Αγοράστε όσα πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια θέλετε, δεν φτάνουν! Δεν φτάνουν! Ό,τι είναι να συμβεί στον αγαπητό ελληνικό λαό, θα συμβεί. Οι Έλληνες γείτονές μας ακολουθούν μία λάθος πολιτική που θα προσθέσει ακόμη περισσότερο βάρος στην ήδη άσχημη οικονομία του, θα είναι εις βάρος της ευημερίας και θα επιδεινώσει τη ζωή του λαού του».

Η Τουρκία προσπαθεί να βρίσκει πολιτικές λύσεις στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, είπε ο Χουλουσί Ακάρ. «Σε αυτό το ζήτημα οι
προθέσεις είναι εξαιρετικά καλές», δήλωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες τριών ταχυτήτων με την Ελλάδα, σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, στρατιωτικών συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η Τουρκία και για τις τρεις λέει ναι, ελάτε να μιλήσουμε. Αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει. Το ειλικρινές μας χέρι για ειρήνη και λύση κρέμεται πάντα στον αέρα. Δυστυχώς, τρίτοι επιμένουν να μην το βλέπουν, επιλέγουν πλευρά. Η μόνη προσδοκία μας από τους τρίτους είναι να είναι αντικειμενικοί, σταθεροί, λογικοί και να σκέφτονται σωστά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αυτό. Οι Έλληνες γείτονές μας, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση με κάθε ευκαιρία, ακολουθούν εξαιρετικά προβοκατόρικους, που αυξάνουν την ένταση και προκλητικούς τρόπους και μεθόδους. Καλύπτουν αυτά που κάνουν εκείνοι και θολώνουν τα δικά μας αιτήματα, τα οποία προβάλλονται με μεθόδους ανοιχτούς στο διάλογο και την ειρήνη, και με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο των συμφωνιών. Το έχουν κάνει συνήθεια. Οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες απέναντι στις προκλήσεις της Ελλάδας. Το προσωπικό των ΤΕΔ και οι διοικητές τους έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν ένα κλίμα καλής γειτονίας με σύνεση, αξιοπρέπεια και υπομονή και συνεχίζουν να το κάνουν».

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο – Μην αμφιβάλλει κανείς»

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία, η οποία είναι έτοιμη να την προστατεύσει όπως και το 1974.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Η θέση μας στην Κύπρο είναι η ίδια όπως και το 1974», προειδοποίηση επισημαίνοντας τη σημασία για μία πραγματική λύση στο νησί.

«Για να βρεθεί μια πραγματική λύση στο νησί το συντομότερο δυνατόν, οι Έλληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την κακομαθημένη και πεισματάρικη στάση τους και να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία. Δεν υπολογίζουν τους Τούρκους στο νησί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Κι οι Έλληνες και οι τρίτοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει ή να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, χωρίς την Τουρκία και το ψευδοκράτος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία είναι εγγυητές στην Κύπρο και η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ.

«Η Ελλάδα και η Αγγλία ας κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά εμείς ως εγγυητές θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δικαίωμα που απορρέει από την όποια ευθύνη μας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για αυτό. Ό,τι έχουμε κάνει άλλωστε μέχρι σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την επιμονή και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων